|

Kanalizasyonların efendisi Hoover

Sekiz Amerikan Başkanı eskiten Hoover''dan tüm Başkanlar kurtulmak için girişimde bulunmuşlar ama hep kasetlerle, dosyalarla şantaja uğramışlardır. Tüm bu çalışmaların fişlemelerin, dosyalamaların karşılığında Hoover''ın tek isteği ise hep daha fazla imtiyaz ve görevinin devamlılığı olmuştur. Kendisinin FBI Başkanlığı döneminde Amerika daha güvenli bir yer olmamıştır.

İdris Kardaş
00:00 - 18/12/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:37 - 17/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Yıl 1920''ler. Oval ofisin kapısında elinde dosyasıyla heyecanla bekleyen bürokrat, Başkan''ın sekreterini kendisini çağırmasıyla önünü ilikler ve derin bir nefes alarak içeri girer. Bu sahne bundan sonraki 48 yıl boyunca periyodik olarak tekrarlanacaktır. Değişen tek şey içeride bekleyen 8 Başkan ve kapıdaki genç adamın kendine olan güveninin artmasıdır.

İçeriye elindeki dosyayla giren genç adam Başkan''ın, ''Elinde benimle ilgili ne var, ne istiyorsun?'' sorularına karşılık hep, ''Daha fazla imtiyaz ve daha fazla yetki istiyorum'' cevabını verir. Bu bürokratın görev yaptığı dönem içerisinde yeni başlayan her ABD Başkanı için bu sahnenin tekrarlanması kaçınılmazdır. Zira kapıda elinde dosyayla bekleyen genç adam FBI''ın kurucusu J. Edger Hoover''dan başkası değildir. Hoover ölene kadar tam 48 yıl FBI Başkanı olarak görev yapar. Eskittiği başkanlar içerisinde Amerikan''ın tarih boyunca en önemli Başkanları vardır. Herbert Hoover, Franklin D. Roosevelt, Henry Truman, Dwight Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon Johnson ve son olarak Richard Nixon. Söz konusu Başkanların neredeyse hepsi Hoover''in elindeki dosyaya bakmaya bile cesaret edemez. Zira dosyada ya kendisinin ya da ailesinden birinin seks kaseti olduğundan emindirler.

Amerika için zor zamanlardır. Bir yanda ekonomik buhran, bir yandan başını alıp gitmiş mafya savaşları, dünya savaşları Amerikan güvenlik sistemini felç etmiş durumdadır. Tam bu dönemde Amerika Soruşturma Bürosu parlak hukuk eğitimi almış, kendine has ilkeleri olan ve disiplinli bir yöneticiyle birlikte bambaşka bir döneme girmek üzeredir. 1924 yılında Amerikan Soruşturma Bürosu''nun başına geçen Hoover, teşkilatı hemen özel yetişmiş ve kendine sadık adamlarla doldurur. İlk görevleri de ne mafya ile mücadele ne de diğer adli olaylardır. Hoover, neredeyse tüm ajanlarını başkent Washington DC''deki etkili etkisiz herkesin bir açığını bulmak için görevlendirir. Hukuk stajı yaptığı Amerikan Kongresi kütüphanesinde kendi geliştirdiği arşivleme yöntemleriyle Amerika''yı fişlemeye başlar. Burada kendisinin fişlemenin mucidi sayılabilecek bir kariyeri olduğunu söylemeden geçmeyelim. Her senatör, her politikacı, her gazeteciye ait özel dosyalar oluşturmaya başlar. Onun için önemsiz bilgi ve kimse yoktur. Birkaç yıl içerisinde yüzbinlerce insanı fişlemeyi başarmıştır.

HOOVER''IN GÜCÜ

1935 yılına gelindiğinde Hoover elindeki belge ve dosyalar nedeniyle, artık başkent çevrelerinde en etkili isimlerinden biri olarak görülmeye başlamıştır. FBI''yı işte bu imtiyazlı durumdayken kurarak ilk başkanı olur. Kendi adamlarına mafya ile mücadelede silah kullanma yetkisi alır. Artık Amerika''nın tamamına hitap etmek üzeredir. Bu dönemde ülkede ünlü olan birkaç mafya örgütü ile göstermelik de olsa mücadele eder. Bazı tutuklamaları bizzat kendisi yapar ve o dönem içerisinde popüler filmlere de konu olur. Hoover artık bazılarının gözünde kahraman olmuştur. Ancak kuruluş amacının aksine FBI, mafya ve çeteler üzerine neredeyse hiç gitmez ve toplum güvenliği ikinci plana itilir.

Hoover, elindeki gücün tamamını kendi görevinin devamlılığını sağlamak için siyasilerin açıklarını fişlemeye ve bir gün ortaya çıkarma tehdidiyle toplamaya devam eder. Bu süreçte sıkı bir komünizm karşıtı olur ve neredeyse herkesi Sovyet ajanı olarak görmeye başlar. Neredeyse tüm başkenti dinlemeye alır. Bir gün bir Sovyet kadın ajanının takibi sırasında Kennedy''nin bu kişiyle olan ilişkisini yakalar. Dinlemeye takılan ilişkinin kasetini John Kennedy''nin kardeşi olan Adalet Bakanı Robert Kennedy''e dinletir. Aynı anda el altından kaseti Senato''da araştırma komisyonuna verir. Kennedy''ler kendilerini kurtarması için Hoover''a giderler. Amerika gibi bir hukuk devletinde siyasi hayatını kurtarmasının tek şansının şantajcı Hoover olması Kennedy için de hazindir. Bunun farkında olarak Komisyon''u engellemesi için Hoover''dan yardım ister. Zaten Hoover''ın gücü tam da buradan gelmektedir. Düşmanınız dahi olsa sizi kurtaracak kişi de yine kendisidir. Komisyondaki diğer siyasilerin de kasetlerine sahip olan Hoover Kennedy''in politik hayatını kurtarır. Karşılığında M.Luther King''i dinlemek için imtiyazlar alır.

KASETLER, ŞANTAJLAR, TEHDİTLER

Hoover ile ilgili bugüne kadar yüzlerce böyle hikâyeye rastlamak mümkündür. Sekiz Amerikan Başkanı eskiten Hoover''dan tüm Başkanlar kurtulmak için girişimde bulunmuşlar ama hep kasetlerle, dosyalarla şantaja uğramışlardır. Tüm bu çalışmaların fişlemelerin, dosyalamaların karşılığında Hoover''ın tek isteği ise hep daha fazla imtiyaz ve görevinin devamlılığı olmuştur. Kendisinin FBI Başkanlığı döneminde Amerika daha güvenli bir yer olmamıştır. Birçok kesim mafyanın elinde onunla ilgili kasetler olduğundan, mafyayla mücadele edemediğini söylese de Hoover''ın temel motivasyonu hiç bir zaman mafyayı bitirmek, çetelerle mücadele olmamıştır. ABD Başkanlarını dize getirmenin verdiği mutluluk ve iktidarı paylaşma hevesi onun tek amacı olmuştur. Hayatta tek isteği ülkenin en güçlü adamlarından biri olmaktır. İktidarı paylaşmak istemeyenler hakkında tuttuğu bilgiler ve dosyaları gerektiğinde kullanması onu güçlü yapmıştır. Elindeki binlerce dosyayı ise kamu yararına dahi olsa hiç kullanmamıştır.

Hoover bugün Amerikan tarihinin en sevilmeyen bürokratı olarak kayda geçmiştir. Her ne kadar FBI''ı kursa da, elindeki bilgileri tamamen kendi iktidar alanını oluşturmak için kullanmıştır ve bu da onu kanun adamı değil tam tersine şantajcı yapmıştır. Kendisine için sıklıkla pislik toplayan bir kanalizasyon tabiri kullanılmıştır. Onun döneminde Kennedy kardeşler, Malcom X, Martin Luther King gibi önemli isimler suikastlara kurban gitmiştir. Bu suikastlarda parmağı olduğu birçok araştırmacı için sıradan bir bilgidir.

Amerikan halkı Hoover gibilerin siyaset sistemine ve ülke yönetimine verdiği zararın bugün çok ciddi farkındalar. Sırf geleceklerini Hoover gibilerine ipotek etmek istemedikleri için, O''nun ülkeye verdiği zarar ve kötülükler hakkında kitaplar yayınladılar, belgeseller ve hatta Hollywood yapımı filmler bile çektiler. Çünkü sıradan bir Amerikan vatandaşı;, devletin derinliklerine sızan ve burada etik olmayan bir şekilde toplanan bilgileri şantaj aracı olarak kullanmaya çalışan yetkililerin varlığını hukuk devleti için tehdit olarak görürler. İnsani bir açık olan bu konuda şantaj devleti ile hukuk devleti arasındaki ince çizgiyi çok önemserler. İşte Hoover insanların cinsel açıklarını çok iyi kullandığı ve bunu kendince başarılı bir şekilde şantaj aleti haline getirdiği için 48 yıl boyunca ülke aleyhine olan bir çok politikada etkili olmuştur. Kendince vatansever olan Hoover kendi ülkesi ve belki de dünya için önemli onarılmaz yaralar açılmasına neden olmuştur.

11 yıl önce