|

Trump FETÖ’cü savcıyı kovdu

ABD’de Trump yönetimi, Obama döneminde atanan 46 federal savcının istifasını istedi. İstifası istenen savcılar arasında FETÖ ile bağlantılı savcı Preet Bharara da bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2017 Pazar
Güncelleme: 03:14 - 12/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Trump, Bharara
Trump, Bharara

ABD Başkanı Donald Trump eski Başkan Barack Obama tarafından atanan 46 başsavcının derhal istifasını istedi. Adalet Bakanlığı Sözcüsü Sarah Isgur Flores, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın Obama döneminde atanan ve halen görevde olan 46 başsavcıyı derhal istifa etmeye çağırdığını açıkladı. Adalet Bakanlığı'nın yeni başsavcılar atamasına kadar, kariyer başsavcılarının soruşturma ve kovuşturmaları sürdürebileceği belirtildi. Flores, istifa çağrısının yeni yönetimin uyum içinde görev yapmasını sağlamaya yönelik olduğunu söyledi.



New York'ta tutuklu olarak yargılanan İran asıllı Reza Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara da istifası istenenler arasında. Seçimlerden sonra ABD Başkanı Donald Trump'la görüşen Bharara görevinde kalmak için çırpınmıştı.



93 SAVCI GÖREVDEN ALINIYOR


Adalet Bakanlığı sözcüsü Sarah Isgur Flores, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir önceki dönem görev yapmış olan savcıların bir bölümünün zaten istifa ettiğini, şimdi ise geri kalanların istifasının istendiğini açıkladı. 93 federal savcının bulunduğu ABD'de yeni gelen yönetim, bir önceki yönetim tarafından atanan görevlilerin istifasını isteyebiliyor. Şu an görevden alınan savcı sayısı, toplamın yaklaşık yarısı. Geriye kalan 47 savcı yeni yönetim tarafından atanmıştı ve çoğunluğu oluşturuyordu.



KOVULDUM


Savcı Bharara, istifa etmeyi reddettiği yönündeki haberler üzerine Twitter hesabından açıklama yaptı. Bharara, "İstifa etmedim. Kısa süre önce kovuldum" ifadelerini kullandı.







Çavuşoğlu: Türkiye'de olsa kıyamet kopar


Preet Bharara dahil 46 savcının istifasının istenmesi konusunda görüşleri sorulan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Bharara tamamen Türkiye ile ilgili konularda, FETÖ'nün kontrolünde olan ve FETÖ'cülerle sürekli görüşen, onlarla Türkiye'ye gelen bir savcıdır. Her yönetim kendi savcılarını atamak ister. Hep diyoruz ya 'yargı bağımsızlığı'. Türkiye'de hükümet 'Ben tüm savcıları değiştireceğim, istifa etsin' dese kıyamet kopar. Amerika'da sistem böyle. Cumhurbaşkanımız 4 HSYK üyesi atıyor, yeni anayasa paketinde de 4 tane atıyor. Başka ülkelerde tamamını kral, cumhurbaşkanı atıyor. Sorun yok. Amerika'da da sistem böyle.”


#ABD
#Trump
#FETÖ
#Savcı
#Bharara
#Mevlüt Çavuşoğlu
7 yıl önce