|

Trump 15 Temmuz sonrası "Erdoğan'a güveniyorum" demişti

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, seçim kampanyaları sürerken yaptığı 15 Temmuz açıklamasında, "Kurgu olduğunu söylüyorlar, ama ben öyle düşünmüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, işleri tersine çevirdi, takdir ediyorum" demişti.

Yeni Şafak
14:50 - 9/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:14 - 9/11/2016 Çarşamba
AA
Donald Trump, ABD'nin 45'inci başkanı oldu.
Donald Trump, ABD'nin 45'inci başkanı oldu.

ABD'de başkan seçilen Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığa uğramasını övgüyle karşılamıştı.



Trump, 21 Temmuz'da New York Times'ta yayınlanan söyleşisinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve DEAŞ ile mücadele konularında yorum yapmıştı.



Trump, darbe girişiminden altı gün sonra David E. Sanger ve Maggie Haberman ile söyleşinde, "darbe girişiminin ilk saatlerinde her şeyin sona ermiş gibi göründüğünü, ancak birdenbire inanılmaz bir şeyin yaşandığını ve kazanının halk olduğunu" ifade etmişti.



Türkiye'de 1989 Tiananmen Meydanı Olayları'ndan farklı bir manzarayla karşı karşıya kalındığı yorumunu yapan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde darbe girişiminin başarısızlığa uğramasını övgüyle karşıladığını ifade etmişti.



Trump, "İnsanlar evlerinden çıktı ve ordunun yaptığı şeyi onaylamadı. Bu mevcut hükümetin bakış açısından oldukça etkileyici." ifadesini kullanmıştı.



"Diğer ülkelerin işine karışmak bizim için çok zor olur"


Türkiye'de FETÖ'nün darbe girişiminden sonra çok sayıda kişinin tutuklanmasından veya açığa alınmasından endişe duyup duymadığına ilişkin soruya Trump, "Temel haklar meselesine gelince, ülkemizin çok fazla sorunu olduğunu düşünüyorum. Kanımca, ne yaptığımızı bilmezken ve kendi ülkemizde kafamız bulanıkken, diğer ülkelerin işine karışmak bizim için çok zor olur." yanıtını vermişti.



Donald Trump, Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ ile mücadele konusunda da çok şey yapabileceğine inandığını dile getirerek, bunu Ankara hükümetiyle ele aldığında Türkiye'nin bu mücadeleye katkısının daha fazla olacağını ümit ettiğini söylemişti.









#ABD
#ABD Başkanlık Seçimi
#Donald Trump
8 yıl önce