|

Putin büyük oynuyor

Büyük Rusya için atağa geçen Putin, Paris-Berlin-Moskova üzerinden Sibirya'ya ulaşacak 15 milyar dolarlık demiryolu projesi için çalışma başlattı. Proje, Süveyş Kanalı'na alternatif olacak.

.
00:00 - 18/01/2001 Perşembe
Güncelleme: 15:02 - 2/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Putin büyük oynuyor
Putin büyük oynuyor

Büyük Rusya hayallerini gerçekleştirmek için atağa geçen Rusya Devlet Baskanı Vladimir Putin, Süveyş Kanalı'na alternatif olacak Avrupa-Pasifik Koridoru Projesi için calışmalara start verdi.

Bundan bir ay önce Amerika ve Rusya'yı birleştirecek Kuzey Buz Denizi Projesi'ni öne süren Putin, şimdi de Avrupa ile ticaretin daha kolay hale gelmesi için alternatif Avrupa-Pasifik koridorunu gerçekleştirmek için kolları sıvadı.

Devlet Başkanı sıfatıyla yemin etme töreni sırasında, "Rusya olması gereken yere gelecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Eski gücümüze kavuşacağız" diyen Putin, 200 kilometrelik bir kanalla Kuzey Buz Denizi'nden Amerika'ya geçiş bağlantısı üzerinde çalıştıklarını ve hatta projenin tamamlanma aşamasına geldiğini söylemişti.

Şimdi de Avrupa-Pasifik Koridoru adı altındaki demiryolu projesini hayata geçirmek için önceki gün Belerus Devlet Başkanı Lukaşenko ile bir araya gelen Putin, projenin detaylarını konuştu. Rusya-Belarus Birliği Sekreteri Pavel Borodin'in açıklamasına göre konu, iki ülke liderleri Vladimir Putin ve Aleksandır Lukaşenko arasında dün Moskova'da yapılan görüşmede de detaylı biçimde ele alındı. Borodin, "Trans-Asya Ulaştırma Koridoru'' adı verilen demiryolu projesini, Batılı işadamlarının merakla beklediklerini, ayrıca Almanya, Fransa ve ABD'den 10 büyük firmanın bu hatta yatırım yapma konusu ile ilgilendiğini belirterek, "Koridorun Belarus-Rusya bölümünün tasarımı üzerinde Rus ve Belarus uzmanları çalışmalara başladılar'' dedi.

243 milyar dolarlık pazar

Borodin, Paris-Berlin-Minsk-Moskova hattını izlemesi, ardından Sibirya demiryolu şebekesine bağlanması öngörülen projenin yalnızca Brest (Belarus)-Moskova (Rusya) bölümünün maliyetinin 12-15 milyar dolara malolacağını belirtti. Borodin'in verdiği bilgiye göre Moskova'da, hattın Sibirya şebekesi ile bitişeceği, gümrük istasyonlarını da içeren büyük aktarma istasyonu oluşturulacak.

Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa ve Asya-Pasifik arasında yapılan ulaştırmanın yıllık maliyetinin 243,3 milyar dolar olduğunu kaydeden Borodin, "Süveyş üzerinden geçen trafik her geçen yıl artıyor ve Kanal, yakında bu trafiği karşılayamaz duruma gelecek. Buna karşın Rusya'nın Sibirya demiryolları şebekesinden yapılan ulaştırmanın yalnızca yüzde 30'u ticari amaçlı'' dedi.



24 yıl önce