|

Mision cumplida

Şili'de 48 saatte çıkartılması beklenen madencilerin tamamı 22 saatte gün ışığına kavuştu. En son çıkartılan 'reis' ve her işçi için aşağı inen 'kahraman' görevli son çıkıştan önce 'görev tamam' pankartı açtı. İşçiler 'bize yıldız muamelesi yapmayın' dese de hepsi hediye yağmuruna tutuldu

Dış Haberler
00:00 - 15/10/2010 Cuma
Güncelleme: 22:40 - 14/10/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Mision cumplida
Mision cumplida

2 ay yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 Şilili maden işçisinin tamamı beklenenden çok daha kısa bir sürede yeryüzüne çıkartıldı. Önceki sabah başlayan ve 'zümrüdü anka kuşu' adlı kapsülle gerçekleştirilen tarihi kurtarma operasyonu dün sabaha karşı 4'te tamamlandı. Yetkililer bütün işçilerin çıkması için en az 48 saate gerek duyulduğunu açıklamıştı. Madenden en son çıkartılan 'reis' lakaplı Luis Urzua (54) yer yüzüne çıktığında Şili artık bayramını kutluyordu. 'Viva Chile-yaşasın Şili!' diye bağıran Urzua ve madenci yakınları birbirlerine sarılarak sevinç gözyaşları döktü. Olay yerinden hiç ayrılmayan Devlet Başkanı Sebastian Pinera da Urzua'ya sarılarak bundan böyle hem kendisinin hem de Şili'nin aynı olmadığını, Urzua'nın bir "ilham kaynağı" olduğunu söyledi. Pinera ve madenciler daha sonra Şili milli marşını okudular. Olayı TV'lerden canlı izleyen milyonlarca kişi arasında ABD Başkanı Brack Obama da vardı. Obama kurtarma ekiplerini tebrik ederken, bunun tüm dünyaya ilham verdiğini söyledi.

HEDİYE YAĞMURUNA TUTULDULAR

Madencilerin bazıları kendilerine bir yıldız gibi davranılmasını istemediklerini, aynı işlerine devam edeceklerini söylese de onlara, dünyanın her yerinden, her türden hediye yağıyor. Büyük firmalar, reklam amacıyla madencilere hediyeler veriyor. Şimdiden 33 madenciye Apple marka son model IPOD, mp3 müzik çalar, Şilili bir işadamından 10 bin'er dolarlık çek, bir maden firması ve havayolu şirketinden Yunan adalarına gemi seyahati ve Şili ile diplomatik ilişkisi olmamasına rağmen Tayvan hükümeti tarafından Tayvan'a seyahat biletleri hediye edildiği belirtiliyor. İngiltere'nin Manchester United ve İspanya'nın Real Madrid kulüpleri de birer maçlarını izlemek üzere 33 madenciyi stadlarına davet etti. Öte yandan işçilerin sadece röportaj bedeli olarak kişi başı 400 bin TL alacağı belirtiliyor.


Eşi onu terketti

Şili'de düzenlenen 24 saatlik operasyonla San Jose Madeni'ndeki göçükten kurtarılan 33 madenci arasında belki de en cesuru ve hem de en 'şanssızı' eşinin hem de birlikte olduğu diğer kadının kendisini çıkışta karşılamasını isteyen 'doktor' lakaplı Yonni Barrios oldu. Barrios'un üç çocuk annesi eşi 'Bu yaştan sonra böyle bir durumun içinde bulunmam doğru olmaz' diyerek maden alanına gitmedi. Üzgün eşin boşanma davası açtığı belirtiliyor. Barrios'un 28 yıllık eşi 58 yaşındaki Marta Salinas'ın 50 yaşındaki Susana Valenzuela'nın kocasıyla birlikte olduğunu keşfettiği anda iki kadının saç saça baş başa kavgaya tutuştuğu bildirilmişti. Kurtarma ekibinden bir kaynak “Ya çok arsız ya da çok düşüncesiz. Hiç endişeli gibi görünmüyor” diyerek Barrios'u eleştirdi. Barrios aşağıdan çıkarıldığında yeryüzünde kendisini sadece gözyaşları içinde 'ikinci hayat arkadaşı' Valenzuela karşıladı.


NE GÜNDÜ AMA!


Dünya basını Şili'yi manşetten verdi. Herkes aynı profesyonelliğin tüm ülkelere örnek olması gerektiğini anlattı. İngiliz Guardian gazetesi, "Ne gündü ama!" başlığını kullandı. Independent ise haberini "Sınırsız Neşe" başlığıyla duyurdu. Independent, tüm dünyada güvenlik önlemlerinin sorgulanması gerektiğini hatırlattı. Alman Süddeutsche Zeitung ise şu ifadeleri kullandı: "Feryat edercesine çalan sirenler, dans eden insanlar, ulusal dayanışma içine giren bir ülke ve bütün bunların ortasında Şili Devlet Başkanı... Kurtarılan her madenciyi kucaklamasıyla, popülaritesi de giderek artıyor. San Jose'deki kurtarma operasyonu tarihe geçecektir"



14 yıl önce