|

Malezya''da 56. yıl ''zaferi''

Malezya''da Enver İbrahim liderliğinde yıllardır devam eden muhalefet büyük halk desteğine rağmen seçimleri kaybetti. 56 yıldır görevde olan Ulusal Cephe, yolsuzluk iddialarına rağmen bir kez daha iktidarı garantiledi.

Dış Haberler
00:00 - 7/05/2013 Salı
Güncelleme: 00:17 - 7/05/2013 Salı
Yeni Şafak
Malezya''da 56. yıl ''zaferi''
Malezya''da 56. yıl ''zaferi''

Etnik ve dini çeşitliliğin hakim olduğu Güneydoğu Asya ülkesi Malezya, bağımsızlığını kazandığı 1956''dan bu yana iktidarda olan Ulusal Cephe Partisi''nin bir kez daha seçim zaferine sahne oldu. Liderliğini Başbakan Necip Rezak''ın yaptığı parti, hakkındaki ciddi yolsuzluk iddialarına rağmen 222 sandalyelik parlamentoda 133 sandalyeyi garantiledi.

Ancak Malezya Seçim Komisyonu, Ulusal Cephe''nin geçen dönem 135 olan sandalye sayısının bu seçimde düştüğünü belirtti.

ÜLKE BÖLÜNECEK KORKUSU

Bu aslında 56 yıldır iktidarda bulunan partinin tarihindeki en kötü seçim sonucu. Ulusal Cephe, katılım oranının yüzde 80''i bulduğu seçimde salt çoğunluğu kazandı, ancak parti ilk olarak 2008''de kaybettiği üçte ikilik parlamento çoğunluğunu yeniden ele geçirmeyi başaramadı. Çin kökenli Malezyalıların muhalefete destek verdiğini söyleyen Başbakan Razak, ülkede endişe verici bir kutuplaşma olduğunu öne sürdü. Razak, ''Kutuplaşma önlenemezse, gerilime ve ülkenin bölünmesine yol açabilir'' diye konuştu. ''Irkçılığa ve yolsuzluğa hayır'' sloganıyla seçimlere hazırlanan, katılımcı bir demokrasiyi, hükümetin ''ötekileştirici'' politikalarını eleştiren Enver İbrahim liderliğindeki Halkın İttifakı bloku ise 89 sandalye kazandı. Blok, seçim sonuçlarına itiraz edecek.

Seçimler çalındı

Yıllardır iktidara karşı savaş veren Enver İbrahim liderliğindeki Halkın İttifakı Bloku, Ulusal Cephe''nin seçim hileleri yaptığını iddia ederek, iktidar partisinin göçmen Bangladeş, Filipin ve Endonezyalılara usulsüz oy kullandırdığını ileri sürüyor. İbrahim ''seçimin çalındığını ve seçimlerde hile yapıldığını'' ifade etti. İbrahim Seçim Kurulu''nun iktidarla suç ortaklığı yaptığını da söyledi. 1998''e kadar iktidar partisinde Başbakan Yardımcılığı dahil üst düzey görevlerde bulunan İbrahim, iktidarı adalet ve şeffaflık konularında eleştirince partiden uzaklaştırıldı ve dev bir karalama kampanyasına tabi tutuldu. Bir çok kez yargılandı. Ancak tüm bu süreç İbrahim''in bir halk lideri olarak yükselişi ile sonuçlandı.


11 yıl önce