|

İşte etnik temizlik!

Fransa''nın askeri müdahalede bulunduğu Orta Afrika''daki Müslümanların maruz kaldığı soykırım sürüyor. AB, BM ve ABD''nin ''organize ettiği ve 300 bin Müslümanın evlerinden sürüldüğü insanlık ayıbının maşalığını ise Afrikalı ''barış gücü'' askerleri yapıyor. Bangui''de son olarak Bika 12 Mahalllesi Müslümanlardan temizlendi. Bin 300 kişi başkentin dışına sürüldü. Gidenlerin evleri, Hristiyan çetelerce yağmalanıyor. Eli palalı çetelerin linç tehdidi altındaki diğer mahallelelerdeki Müslümanlar ise göç için gün sayıyor.

Bangui
00:00 - 29/04/2014 Salı
Güncelleme: 23:01 - 28/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İşte etnik temizlik!
İşte etnik temizlik!

Orta Afrika Cumhuriyeti''nde yaşayan Müslümanların maruz kaldığı soykırım dünyanın gözleri önünde tüm hızıyla sürüyor. Fransa''nın geçen Aralık ayında askeri müdahalede bulunduğu ve Avrupa Birliği (AB) ile Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD''nin destek verdiği müdahaleden sonra ''organize'' bir şekilde devam den etnik temizlik sonucu şimdiye kadar 300 bin Müslüman evlerinden sürüldü, binlercesi de katledildi. Altında Batılı devletlerin imzaı olan bu insanlık ayıbının bekçiliği ise Afrikalı ''barış gücü'' askerlerine ihale edilmiş durumda.

HRİSTİYAN ÇETELERİN LİNÇ TEHDİDİ

Başkent Bangui''de son olarak Bika 12 Mahalllesi Müslümanlardan tamamen temizlendi. Buradaki bin 300 Müslüman başkentin dışına sürüldü. Gidenlerin evleri Hristiyan Anti-Balaka çeteleri tarafından yağmalanıyor. Eli palalı çetelerin linç tehdidi altındaki diğer mahallelelerdeki Müslümanlar ise göç için gün sayıyor.

KALANLARIN KORKULU BEKLEYİŞİ

Bangui hükümetinin çekincelerine rağmen Uluslararası Göç Örgütü, önceki gün Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücü askerleri (MISCA)eşliğinde bin 300 Müslümanı ülkenin kuzeybatısında yer alan Avam eyaletindeki Kabu ve Sidu kasabalarına nakletti. Müslümanların yaşadığı en büyük mahalle olan 5 Kilometre sakinleri ise sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.

''CENAZELERİMİZİ GÖMEMİYORUZ''

Mahalle sakinlerinden Harun Gayi, ''Mahallede birer rehine gibi yaşıyoruz. Burada yaşamak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Mezarlıklar mahalle dışında olduğu için cenazelerimizi gömemiyoruz'' dedi. Göçlerin, geçen hafta Müslümanların yaşadığı en büyük mahallelerden biri olan 5 Kilometre''de silahlı gruplarla Fransız güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 7 kişinin ölmesinin ardından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Hayatta kalmak için gidiyoruz!

Orta Afrikalı Müslümanlar, Batı dünyasının desteklediği Hristiyan çetelerin toplu kat- liamlarından kurtulmak için yurtlarını terk ediyor. Göç eden bir Müslüman maruz kaldıkları dramı ''Hayatta kalmak için gidiyoruz'' diyerek özetledi.

Arabalarını yaktılar

Bölgeden ayrılan Müslümanlardan bazıları Hristiyan çetelerin kullanmaması için geride bıraktıkları arabalarını bile yaktı. Sabahın erken saatlerinde yola çıkan Müslümanların bölgeden ayrılmasından kısa bir süre sonra aralarında kadınlar ve çocukların da olduğu yüzlerce Hristiyan yağmacı cami, ev ve iş yerlerine saldırdı. Kongolu bir barış gücü çalışanı, ''Hristiyanlar, delirmiş gibi cami ve evleri talan ediyordu'' dedi.

Müslümanları temizledik!

Müslümanların ayrılmasından sonra P12 mahallesindeki camiye giren ve cami içindeki eşyaları el arabalarına yükleyip götüren yağmacılar, ''Orta Afrika''daki Müslümanları temizledik'' sloganları attı.

AP ajansına konuşan Hristiyan yağmacılardan Guy Richard, ''Müslümanları burada istemiyorduk, onların camilerini de artık burada istemiyoruz!'' dedi.

Bu resmen bir soykırım

Uluslararası Af Örgütü yetkililerinden Donatella Rovera, Orta Afrika Cumhuriyeti''nde Hıristiyanların oluşturduğu Anti-Balaka milisleri tarafından Müslümanların ülkeden ayrılmaya zorlanmasının ''hukuki kriterlere göre etnik temizlik'' olduğunu söyledi. Rovera, cinayetlerin eşlik ettiği bu zorlama nedeniyle başkent Bangui''deki iki Müslüman mahallesinin boşaldığını ve ülkenin güneybatısındaki Müslümanların da kuzeydoğuya toplu olarak göce zorlnadığını kaydetti.

Bu kararı kimler nasıl aldı!

Ülkedeki Fransız ve Afrikalı güçlerin Müslümanları korumadaki yetersizliği karşısında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 1 Nisan''da Bangui ve güneybatıda tehdit altındaki 19 bin Müslümanın tahliyesine karar verdi. Krizden önce 5 milyon 100 bin nüfuslu ülkenin yüzde 15''ini oluşturan Müslümanların çoğu ülkenin kuzeydoğusunda yaşıyordu.


10 yıl önce