|

Hibrit savaşa hazırlık

Avrupa Birliği ve NATO, Finlandiya’da hibrit tehditlere karşı savaşmak için merkez kurdu. Merkez, yeni nesil tehditlerle mücadele edecek. NATO Sekreteri Stoltenberg, hibrit tehditleri, “propaganda ve dezenformasyondan, düzensiz güçlerin kullanılmasına, tweet’lerden tanklara kadar her şey” olarak açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/10/2017 Pazar
Güncelleme: 01:51 - 8/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
AB ve NATO hibrit tehdit merkezi açtı
AB ve NATO hibrit tehdit merkezi açtı

Avrupa Birliği ve NATO, dezenformasyon ve sahte haberlerle mücadele edilmesi amacıyla bir ‘Hibrit Tehdit’ merkezi kurdu. Merkezde Avrupa ve ABD’de meydana gelen saldırıların türleri sürekli olarak analiz edilecek ve saldırıları önlemenin yolları aranacak. Finlandiya’nın ev sahipliği yaptığı yeni Avrupa Hibrit Tehditlerle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından hizmete açıldı. NATO’ya ait 20’den fazla mükemmeliyet merkezi var. İki örgütü ilk kez birbirine bağlayan bu merkez, Avrupa Birliği’nin de ilk merkezi olma özelliği taşıyor. Finlandiya’nın da aralarında bulunduğu 11 Avrupa ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri, destekçi olarak imza attı.


GİZLİ VE KARMA TEHDİTLER

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bir süredir varolan “gizli tehditler” ile savaşmanın zor olduğunu anlatarak bu tehditlerin, askeri ve askeri olmayan karma saldırılar, gizli ya da açık operasyonlar anlamına geldiğini aktardı. Stoltenberg, hibrit tehditleri, “propaganda ve dezenformasyondan, düzensiz güçlerin kullanılmasına, tweet’lerden tanklara kadar her şey” olarak açıkladı. NATO Genel Sekreteri, “Askerler, bazen üniforma içinde bazen üniformasız bazen siber alanda bazen de sınırımızdadır” dedi.

TÜRKİYE’YE SAVAŞIN GÖBEĞİNDE

Harp Akademilerinde akademisyenlik yapan stratejist Hüseyin Bayazıt Ocak ayında Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada Türkiye’ye karşı FETÖ, PKK, PYD, DEAŞ, DHKP-C, MLKP gibi çok sayıda terör örgütünün kullanıldığını söylemişti. Bu tehdidin “4. Nesil hibrit terör” olduğunu belirten ve “Çok aktörlü, çok çeşitli silahlı, çok etkili bir savaş ile karşı karşıyayız” diyen Bayazıt, “Beşiktaş, Kayseri bombalamaları, suikastler, elektrik-su kesintileri ve son olarak yılın ilk günü yaşanan saldırı. Tüm bunlar ülke, bölge ve küresel bazda 3. derece etki yaratıyor” ifadelerini kullanmıştı.  DIŞ HABERLER

#​Avrupa Birliği
#NATO
#Finlandiya
#Stoltenberg
7 yıl önce