|

Berlin'den geri adım

Almanlar, 7-8 Temmuz’da Hamburg’da yapılacak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı G-20 Zirvesi öncesinde yaptığı küstah açıklamalardan çark etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:40 - 1/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ile SPD lideri Martin Schulz’un peş peşe yaptığı düşmanca açıklamalar Ankara’nın sert tepkisine neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gurbetçilerle buluşmasına izin verilmeyeceğine yönelik açıklamalar, Türkiye tarafından sert bir dille kınandı. Ankara’nın gösterdiği tepkinin ardından dün Seibert, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı G20 Zirvesi’nin önemli bir konuğu olarak ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi. Seibert, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bizim için önemli bir misafir ve G20 Zirvesi’ne katılmasından memnuniyet duyarız” açıklamasını yapmak zorunda kaldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Türkiye'nin PKK konusundaki eleştirilerinde haklı olduğunu söyledi. Gabriel, “PKK bu ülkede yasaklı bir örgüt. Türk siyasetçilerin sahne almasını yasaklarken, aynı zamanda Öcalan resimlerinin gösterilmesini de ben kabul edilemez buluyorum” dedi. 15 Temmuz'daki FETÖ darbe girişimine de değinen Gabriel, "Darbeyi reddettiğimizi ve Türk hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu daha fazla vurgulayabilirdik. Hemen oraya gidebilirdik. Bence bir yanlış yaptığımıza inanıyorum" dedi.

Öte yandan, Türk siyasetçilerin gurbetçilerle bir araya gelmesine engel olan Berlin yeni düzenlemeye gitti. Buna göre Almanya'da yabancı bir ülkenin seçim kampanyası yapması hükümet iznine bağlanırken, seçime 3 ay kala kampanyalar durdurulacak.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Almanya
#PKK
7 yıl önce