|

Belgrad çıkarması

AB ile adaylık görüşmeleri süren Sırpların, Rusya Devlet Başkanı Putin''i başkent Belgrad sokaklarına astıkları ''Başkanımız!'' posterleriyle ağırlaması, Brüksel''i rahatsız etti. Avrupa basını, Ukrayna krizi nedeniyle hedef tahtasındaki Putin için yapılan son 29 yılın en büyük askeri törenine dikkat çekti.

Belgrad
00:00 - 17/10/2014 Cuma
Güncelleme: 23:16 - 16/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Belgrad çıkarması
Belgrad çıkarması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in Avrupa Birliği aday ülkelerinden Sırbistan''da büyük çoşkuyla ve ''Başkanımız!'' posterleriyle karşılanması Brüksel''de ve Batı basınında tepkiye yol açtı. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere, Sırbistan''ın başkenti Belgrad''a giden Putin için son 29 yılın en büyük askeri töreninin yapıldığına dikkat çeken Avrupa''nın belli başlı gazeteleri, ''Ukrayna krizi nedeniyle AB''nin boy hedefi konumundaki Putin''e bir AB adayı ülke olan Sırbistan''ın gösterdiği yakın ilgi dikkat çekici. Özelikle de ''Başkanımız'' yazılı posterleri'' yorumunda bulundu.

YOĞUN İLGİ VE GÜVENLİK

Sırbistan yönetimi ise dün başkentlerine gelen Putin''in ziyareti nedeniyle Belgrad''da özel güvenlik tedbirleri alındığını açıkladı. ''Belgrad Taarruzu''nun 70. ve Birinci Dünya Savaşı''nın 100. yıl dönümü''' dolayısıyla düzenlenen faaliyetler için davet edilen Putin, Uluslararası Nikola Tesla Havalimanı''nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç tarafından karşılandı. Putin, daha sonra Nikoliç ile birlikte, İkinci Dünya Savaşı''nda hayatını kaybeden Yugoslav ve Rus askerliğinin mezarlığı olan ''Belgrad Kurtarıcıları Mezarlığı''nı ziyaret etti.

SIRBİSTAN''A NAKİT AKIŞI

Putin ile beraber Belgrad''a gelen Rus heyetinin ise Sırbistan yetkilileriyle birçok anlaşma imzalayacağı kaydedildi. Belgrad ve Moskova''nın yakın bir ilişkisi var. Rusya daha önce nakit sıkıntısı çeken Sırbistan''a kredi imkanı sağlamış, Sırbistan da Rusya gazını Balkanlar üzerinden Orta Avrupa''ya getirecek Gazprom boru hattı projesi Güney Akımı''nın en sadık destekçilerinden biri olmuştu. Belgrad ziyaretini 160 farklı ülkeden 912 medya temsilcisinin izlediği Putin, daha önce 2001 ve 2011 yıllarında da Sırbistan''ı ziyaret etmişti.

Putin'in Sırbistan ziyareti öncesinde Belgrad sokaklarında üzerinde Putin'in fotoğraflarının basıldığı tişörtler satılmaya başlandı.


10 yıl önce