|

Artık özgürlük yok

G20 protestolarında yaşanan çatışma, yağma ve kundaklama olayları nedeniyle Almanya’nın Hamburg kenti adeta travma yaşıyor. Şiddet ve yağmalamalar nedeniyle kentte milyonlarca avro zarar meydana geldi. Sokakları savaş alanına çeviren göstericileri acımasızca ezen polis, “Şimdiden sonra basın özgürlüğü yok” diyerek gazetecilere de saldırdı. Şiddet olaylarında 213 polis yaralanırken 265 gösterici gözaltına alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/07/2017 Pazar
Güncelleme: 06:01 - 9/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Artık özgürlük yok
​Artık özgürlük yok

G20 Liderler Zirvesi dün sona ererken Hamburg’da yaşanan şiddet olayları ardında enkaz bıraktı. Hamburg’un Schanzenviertel semtinde gece şiddetlenen protesto eylemleri, cumartesi günü de devam etti. Göstericilerin sokaklarda çöp konteynerleri ve bisikletlerle barikatlar kurup, ateşler yaktığı eylemlerde otomobiller de ateşe verildi. Göstericiler molotofkokteyli, demir çubuklar, yön levhaları, taş ve şişelerle polise ve çevredeki işyerlerine saldırdı. Schanzenviertel’deki bir süpermarket ve çevredeki dükkanlar da yaklaşık 500 kişi tarafından yağmalandı. Toplumsal olaylara müdahale araçları (TOMA) tazyikli su ile sert müdahalede bulundu. Yüzlerini kapatan göstericiler ise polise taş ve şişe fırlatarak karşılık verdi.

ÖZEL KUVVETLER EVLERE GİRDİ

Göstericilerin kurdukları barikatları ateşe verdiği Schulterblatt Caddesi’ne tehlikenin büyüdüğü gerekçesiyle çok sayıda polisin yanı sıra ağır silahlı özel kuvvet birlikleri de sevk edildi. Ağır silahlı ekipler, göstericilerin polise saldırmak üzere molotofkokteyli gibi malzemelerin temini için hazırlık yaptığı bilgisini edinerek eylemlerin merkezi Schulterblatt’taki protestoculara müdahale etti. Ayrıca güvenlik birlikleri caddede bulunan evlere girdi, binaların çatılarında konuşlandı.


ARTIK BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOK!

Güvenlik güçleri, olayların görüntülenmemesi için gazetecilere de saldırdı. Bild gazetesi muhabiri Frank Schneider, polisin doğrudan gazetecilere saldırdığını belirtti. Schneider, bir polisin, “Şimdiden sonra basın özgürlüğü yok”, “Git buradan veya hastaneye” gibi sözler sarf ettiğini paylaştı. Medyaya ağır karartma uygulayan Hamburg polisi, medyadan ve bölgede bulunan kişilerden olay yerinden görüntü almamaları ve paylaşmamaları yönünde uyarıda bulundu. G20 Liderler Zirvesi’ni takip etmek isteyen en az üç gazetecinin ise akreditasyonunun hiçbir gerekçe bildirilmeden iptal edildiği kaydedildi.


Polis şaşkın:
Böylesini görmedik

Perşembe günkü gösterilerde protestocuların saldırısına uğrayan Hamburg polis sözcüsü Timo Zill, olay yerinden ambulansla kaçabildi. Sözcü Zill, gösteriler karşısında şaşkına döndüklerini belirterek, “Bu derece bir nefret ve şiddetle ilk kez karşılaşıyoruz” dedi. Hamburg emniyetinin talebi üzerine, kente Almanya’nın çeşitli şehirlerinden 2 bin ek polis sevk edildi. Böylece G20 zirvesinde görev yapan polis sayısı 21 bine ulaştı.


Türk esnaf zarar gördü

Aralarında Türklerin de bulunduğu Sternschanze sakini Sevgi Özkan olayların yaşandığı bölgede çok fazla Türk yaşadığını ve burada faaliyet gösteren Türk esnaflarının da zarar gördüğünü söyledi. Esnaf Zeki Çelik ise bölgede sol görüşlü gençlerin ikamet ettiği ve sol görüşlü derneklerin sayısının fazla olduğuna dikkati çekerek, ‘’Burada olaylar sık sık oluyor. Saldırılar Türk esnafına karşı yapılmıyor, daha ziyade küresel şirketlerin dükkanlarına yapılıyor. Ancak biz de çekinmiyor değiliz ona göre tedbirimizi elden bırakmıyoruz.’’ dedi.


PKK da sokağa indi
Almanya’nın Hamburg kentinde sokakları savaş alanına çeviren göstericilerin arasında PKK sempaztizanları da görüntülendi. G20 karşıtı yürüyüşte PKK/PYD bayrakları ve Öcalan’ın posterleri dikkat çekti. ‘G20 hoşgelmedin’ parolasıyla düzenlenen 20 bin kişilik gösteriye MLKP ve YPG terör örgütleri yandaşları da katıldı. FETÖ ve PKK’yı himaye eden, Türk siyasetçileri susturan Almanya, örgütün gerçek yüzüyle karşılaşmış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de PKK’ya çadır kurma izni verilmesine sert tepki gösterirken, “Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılan her an sizi de sokabilir.” uyarısında bulunmuştu.


#Almanya
#Hamburg
#G20
7 yıl önce