|

Ana yol Ruslar'ın kontrolünde

Aa
00:00 - 19/08/2008 Salı
Güncelleme: 18:31 - 19/08/2008 Salı
Yeni Şafak
Ana yol Ruslar'ın kontrolünde
Ana yol Ruslar'ın kontrolünde

Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, Rus güçlerinin, ülkenin doğusundan batısına uzanan ana kara yolunu 1 haftadır kesmiş olmalarının, ülke ekonomisine darbe vurduğunu söyledi. Uzmanlara göre de ülkenin doğu-batı ulaştırma koridoru olduğu imajı da Rus işgali sona erse bile artık büyük bir darbe yemiş durumda.

Ülkenin önemli kentleri Tiflis, Batum ve Poti arasında, geçmişte ticari açıdan çok işlek olan karayolu bağlantısı, Rus güçlerinin kontrolünden ötürü kesik durumda. Bu karayolu ayrıca ülkenin Karadeniz limanlarını, ayrıca Türkiye'den gelen karayolunu Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye de bağlıyor.

Başbakan Gurgenidze, Returs'a yaptığı açıklamada, bu durumun sürmesinin, ekonomi üzerinde ciddi etkilerinin olacağını vurguladı.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Vahtang Lejava da bu yola alternatif, güneyden geçen bir başka yol daha olduğunu, ancak çok dar ve dağlık olmasından ötürü bu güzergahı TIR'ların kullanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Lejava, ana karayolunun Rus birliklerince kesilmesinden bu yana Tiflis ve Karadeniz kıyısındaki yerleşimler arasındaki ticaretin yüzde 95 oranında düştüğünü kaydetti.

Ana karayolunun ülkenin ekonomik alt yapısının “omurgası” olduğunu belirten Lejava, “bu yolun kesilmesi, ülkenin omurgasına darbe vurulması anlamına geliyor” diye konuştu.

Merkezi Stockholm'de bulunan Güvenlik ve Kalkınma Politikaları Enstitüsünden Svante Cornell de batının doğu-batı transit koridorunu Gürcistan üzerinden, uzun bir çaba sonucu açmayı başardığını, ancak bu koridorun artık Rusya'nın kontrolüne geçtiğini belirterek, “AB'nin girişimleriyle sağlanan ateşkes sonucunda Rus birlikleri eski mevzilerine dönseler bile, Gürcistan'ın, Avrupa-Asya arasında bir ulaştırma koridoru olduğu imajı artık darbe yemiş durumda” dedi.

16 yıl önce