|

AB’nin Türkiye çarkı

PKK ve FETÖ hamisi AB’nin bakanları dün ‘Türkiye’ gündemli toplantıda bir araya geldi. Son günlerde Ankara’ya tehditler savuran AB bakanları toplantıda çark etti: Müzakereleri durdurmak zarar getirir

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/11/2016 الثلاثاء
Güncelleme: 00:27 - 15/11/2016 الثلاثاء
Yeni Şafak

AB Dışişleri Bakanları dün Brüksel'de bir araya gelerek Türkiye konusunda ortak tutum belirlemek için görüş alış verişinde bulundu. Ancak medya önünde Ankara'ya tehdit eden AB'li bakanlar toplantıda bir bir çark etti. Edinilen bilgiye göre, toplantıda Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, üyelik müzakerelerinin devam etmemesi gerektiğini savunan tek isim oldu. Belçika ve Lüksemburg Türkiye'yi eleştirse de müzakerelerin kesilmesinden yana görüş bildirmedi. AB'nin en etkili üyelerinden Almanya ve Fransa ile birlikten çıkmaya karar veren İngiltere, üyelik müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini savundu. Bu ülkeler, müzakereleri durdurmanın yarardan çok zarar getireceğini dile getirdi.



MÜZAKERELER ÇIKARIMIZA


Almanya, “Üyelik müzakerelerinin hızını korumak Türkiye üzerinde etkili olabilmek için tek yol” değerlendirmesinde bulunurken, Fransa, “Üyelik müzakerelerini askıya alarak Türkiye'yle ilişkileri kötüleştirmenin zamanı değil” şeklinde görüş bildirdi. İngiltere'den ise, “Türkiye'yi ne izole etmeli ne de köşeye sıkıştırmalıyız. Üyelik müzakerelerinin devamı ve Türkiye'nin AB'yle ilişkili kalması bizim çıkarımıza” değerlendirmesi geldi. İspanya, Türkiye'deki durumun endişeye yol açtığını ancak üyelik müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini kaydetti. İtalya, idam cezası konusunda AB'nin sessiz kalamayacağını, ancak üyelik görüşmelerinin diyalogun sürmesi açısından önem taşıdığını beyan etti.



GÜVENLİĞİMİZ TÜRKİYE'YE BAĞLI


Macaristan ise AB'nin güvenliğinin Türkiye'deki istikrara bağlı olduğunu vurgulayarak, “Eğer müzakereleri askıya alırsak, Türkiye'yle olan diyalogu da askıya alır ve Geri Kabul Anlaşmasını tehlikeye atarız” görüşünü dile getirdi. Bulgaristan üyelik müzakerelerinin devam etmesini isterken, Çekya kamuoyu önünde Türkiye'ye karşı sert söylemlerde bulunulmaması gerektiğini savundu. Estonya, Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasının yanı sıra terörle mücadelede bir ortak olduğunu ifade ederek, müzakerelerin askıya alınmasının AB'nin çıkarına olmadığını kaydetti.



Daha ileri gitmeyelim


Toplantıda Yunanistan, üyelik müzakerelerinin Türkiye üzerinde etkili olmak için gerekliliğine işaret etti. İsveç, HDP'lilerin tutuklanmasını kendileri eleştirse de AB'nin Türkiye'yle irtibat halinde olması gerektiğini savundu. Portekiz, açıklamalarda AB'nin İlerleme Raporunun ötesine geçilmemesi gerektiğini ve müzakerelerin AB'nin çıkarına olduğunu belirtti. AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin somut kararın, aralık ayında yapılacak olan AB Dış İlişkiler Konseyinde karara bağlanması hedefleniyor. Mevcut durumda, üyelik müzakerelerinin askıya alınması beklenmiyor.



#FETÖ
#PKK
#Avrupa Birliği
٪d سنوات قبل