|

ABD Çin restini gördü

ABD'li silah üreticileri Raytheon ve Lockheed Martin, füze savunma sisetemi ihalesinde Türkiye'ye yeni bir teklif için çalışma yürütüyor. İki şirketin Ankara'ya sunacağı teklifin, Çin'in yaptığı teklife yakın olacağı iddia ediliyor.

.
00:00 - 14/11/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:43 - 13/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Çin restini gördü
ABD Çin restini gördü

Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde sözleşme görüşmelerine Çin ile başlamasının ardından ABD'li silah üreticileri Raytheon ve Lockheed Martin şirketlerinin, Patriot savunma sistemi tekliflerini nasıl daha cazip hale getirebileceklerini değerlendirdikleri bildirildi. Reuters'a konuşan bir kaynak, Patriot teklifinin Çin ve Fransız-İtalyan konsorsiyumdan yapılan tekliflerle rekabetçi olması için neler yapılabileceği konusunda Amerikan savunma sektörü ve yönetim içinde ön görüşmelerin gerçekleştiğini teyit etti. Habere göre henüz bir karar alınmadı ve NATO müttefiki Türkiye'ye karar vermesi için zaman verilmesi görüşüldü.

KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR

Diğer taraftan ABD'li şirketlerin yapacağı füze teklifinin, orta menzilli füzelere karşı da kullanılacak daha geniş bir sistem üzerine yoğunlaştığı ifade ediliyor. Yeni teklifin Türkiye'nin uzay programıyla ilgili taleplerini de karşılayacağı belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre Raytheon ve Lockheed Martin, F-35 savaş uçaklarının satışını da bu projeye eklemeyi düşünüyor.

SÜREÇ İŞLİYOR

Türkiye, kurmayı planladığı uzun menzilli hava savunma sistemi için sözleşme görüşmelerine Çin ile devam etme kararı almıştı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesini alamayan şirketlerden, tekliflerinin geçerlilik süresini uzatmasını talep ettiklerini ve yeni tekliflerin de alınabileceğini söylemişti. FD-2000 hava savunma ve füze sisteminin kurulması için yaklaşık 3,4 milyar dolarlık teklif getiren ve sistemin Türkiye'de ortak üretimine sıcak bakan Çin, Fransız-İtalyan konsorsiyumunun Eurosam SAMP/T ve Raytheon'un Patriot füze sistemini geride bırakmıştı. Türkiye'nin Çin'e yeşil ışık yakması NATO'da endişeye yol açmıştı.


11 yıl önce