5 maddede 5G

Yeni Şafak
12:1023/10/2018, Salı
G: 23/10/2018, Salı
Yeni Şafak
Türkiye 5G teknolojisini kullanacak ilk ülkeler arasında yerini alacak.
Türkiye 5G teknolojisini kullanacak ilk ülkeler arasında yerini alacak.

Dünyada 2020 yılında hayata geçmesi planlanan yeni nesil iletişim ağı 5G ile birlikte yeni birçok teknoloji hayatımıza girecek. 5G sadece yüksek hızda bağlantı sunmayacak. Beraberinde nesnelerin interneti, araçlar arası iletişim, daha gerçekçi VR (sanal gerçeklik) deneyimi, uzaktan robotik cerrahi gibi heyecan verici bazı teknolojiler hayatımıza girecek. 5G ile birlikte hayatımıza girecek teknolojileri sizler için derledik.

5G nedir?

Yeni nesil mobil telekomünikasyon hizmeti olan 5G, 4G teknolojisinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlayacak. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülüyor.


Samsung, Çin Mobil Araştırma Enstitüsü (CMRI) ile birlikte yaptığı çalışmalarda 5G prototip denemesini başarıyla tamamladıklarını duyurmuştur.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptığı açıklamada Türkiye'nin 5G çalışmalarına adapte olmaya çalıştığı ayrıca Türkiye'nin 5G kullanan ilk ülkelerden biri olacağı ifadelerine yer verilmişti.

5G ile birlikte neler değişecek?

5G ile birlikte akıllı şehirler, nesnelerin interneti, araçların interneti, geniş bant hızı, daha iyi videolu görüşme, daha gerçekçi VR (sanal gerçeklik) deneyimi, otonom araçlar, uzaktan ameliyat gibi heyecan verici birçok teknolojiye merhaba diyeceğiz.

Akıllı şehirler

İnsanlara ve doğaya zarar vermeyen, bozuk şehirleşme, gürültü ve çevri kirliliğinin önüne geçecek ve hayatı kolaylaştıracak teknolojiler 5.Nesil iletişim ağıyla birlikte hayatımıza girecek. Güvenlik, sağlık, yönetim, afet ve acil durum, turizm, mobilite ve enerji alanında yapılacak birçok yenilik 5G ile kullanıma sunulacak.


Ülkemizde akıllı şehir çalışmaları başladı. Son olarak Turkcell ve Huawei akıllı şehirler işbirliğine gitti. İki şirket imzaladığı protokol ile akıllı şehirlerin inşasına başlayacak.


Otomotiv sektörü


Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren nesnelerin interneti 5G teknolojisiyle birlikte farklı bir boyut kazanacak. Araçlar arası iletişime olanak sağlayacak bu teknoloji sayesinde araçta ne yaptığınızın bilgisi etrafınızdaki diğer araçlarla paylaşılabilecek.


V2V teknolojisi ilk olarak 2006 yılında Cadillac tarafından tanıtılmıştı. Şu an General Motors tarafından oldukça ciddi çalışmalar yapılmakta. V2V üzerine çalışan diğer otomobil firmaları ise şunlar; Toyota, BMW, Daimler, Honda, Audi, Volvo. 5G teknolojisinin kullanılmasıyla birlikte araçlar arası iletişim 2020 yılından itibaren aktif olacak.

Otonom araçlar

5G otonom araçların yaygınlaşması yolunda, en önemli destekçi teknoloji olarak kabul ediliyor. Araçların, sürücüsüz olabilmesi ve içerisindeki veri ihtiyaçlarını sorunsuz ve gecikmesiz karşılayabilmesi için ise 5G teknolojisi çok önemli.


5G ile geniş bant hızı

Türkiye, 4.5G ihalesinin ardından Avrupa’da operatörlere en fazla frekans sunan ülkelerden birisi olmuştu. Bu adım 5G’de Türkiye’nin yola avantajlı çıkmasını sağlayacak. 5G teknolojisine geçiş sonrası, veri indirme hızlarının saniyede 10-50 Gigabit seviyelerine çıkması bekleniyor.


Sanal gerçeklik

Daha gerçekçi bir sanal deneyim için kablosuz ağ üzerinden çok daha fazla veriye ihtiyaç duyuluyor. Çok kısa sürelerde bu verileri işlemek ve VR teknolojisini zirveye çıkarmak için 5G teknolojisine ihtiyaç duyuluyor.


Artırılmış gerçeklik sayesinde geleceğin süpermarketinde akıllı telefonunuzu veya akıllı gözlüğünüzü kullanarak aradığınız ürünlerin yerini, ürün içeriklerini, kampanya detaylarını kolayca gözünüzün önündeki ekranlarda görebileceksiniz. 5G’nin yüksek ve hızlı veri imkânı, her tür artırılmış gerçeklik uygulamasını kolayca kullanmanızı sağlayacak.

Uzaktan cerrahi müdahale

5.Nesil iletişim ağı gecikmesiz bir internet alt yapısı sağlayacak. Bu sayede doktorlar bulundukları yerlerden başka ülkelerdeki hastalara robotlar aracılığıyla cerrahi müdahalede bulunabilecek.


#5G
#otonom araçlar
#nesnelerin interneti