T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 26 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Eker: 'Toprak işlemesiz tarım'a geçiyoruz

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, öncelikle nadasın yaygın olduğu Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde "toprak işlemesiz tarım" uygulamasına geçileceğini açıkladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker
İşlemesiz tarım, "toprağın sürülmeden veya ön bir işlem yapılmadan, özel mibzerlerle (tohum ekme makinası) doğrudan ekilmesi" anlamına geliyor.

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından geliştirilen "Toprak İşlemesiz Tarım" uygulaması, TAGEM Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü'nde yapılan toplantı ile tanıtıldı.

Tanıtım toplantına katılan Bakan Eker, tarımda mekanizasyon hızla yoğunlaşırken, dünyada toprak iyileşmeden, sürmeden yapılan "işlemesiz tarım"ın, alternatif bir model olarak yaygınlaştığını söyledi.

Söz konusu yöntemle yakıt, işçilik konularında taszarruf sağlandığını ve toprağın nadasa bırakılmasına gerek kalmadığını anlatan Bakan Eker, söz konusu uygulamanın toprağın su ve erazyona karşı korunmasında da önemli katkılar sağladığını ve verimi arttırdığını vurguladı.

Bu uygulamının Amerika, Avustralya, Kanada, Brezilya ve Arjantin başta olmak üzere, bir çok ülkede uygulandığına işaret eden Eker, halen dünyada 100 milyon hektar alanda işlemesiz tarım yapıldığını kaydetti.

"YILDA 1,32 MİLYAR YTL'LİK TASARRUF"

Toprak işlemesiz tarım uygulamasının önemli miktarda tasarruf da sağladığına işaret eden Eker, bu çerçevede hububat-nadas sisteminde dönüm başına 16 YTL tasarruf, hububat-baklagil münavebe sisteminde ise dekar başına 13 YTL yakıt tasarrufu sağladığını bildirdi.

Bakan Eker, bu uygulamayla ilgili TAGEM'in 8 yıldır yaptığı çalışmalarda buğday veriminde yüzde 30, fiğ ot veriminde ortalama yüzde 15, mercimekde de yüzde 15 verim sağlandığını kaydererek şöyle konuştu:

"Türkiye'de her sene 50 milyon dönüm nadasa bırakılıyor. Biz bu projeyle, bu alanın yarısında toprak işlemesiz tarım uygulaması yapsak, hem üretimde artış olacak hem yakıt tasarrufu sağlanacak hem de topraklarımız erezyona karşı korunacak. Nadasa bırakılan topraklarımızın yarısında yapılacak işlemesiz tarım uygulaması ile yılda 320 milyon YTL yakıt tasarrufu sağlamamız mümkün. Ayrıca bu nadasa bırakılan alanların yarısına yem eksek yılda 500 milyon YTL'lik kaba yem, 10 milyon YTL'de yağ bitkisinden ek kazanç söz konusu. Normal sistemde arazi yılda üç defa sürülüyor. Bu sistemde ise yılda bir defa sürülüyor. Bu uygulamada önemli bir tasarruf sağlar."

Bakan Eker, normal tarımda kullanılan tohum ekme makinalarının, küçük bir değişiklikle toprak işlemesiz tarım için kullanılabileceğini belirtirken, bu uygulamanın öncelikle nadas uygulamasının yoğun olduğu Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadoluda başlayacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından Bakan Eker, tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü arazisine inerek uygulamaya ilişkin sonuçları yerinde gösterdi.

TOPRAK İŞLEMESİZ TARIM

TAGEM Genel Müdürü Lütfi Tahtacıoğlu'nun verdiği bilgilere göre mevcut sistemde topraklar her yıl işlenerek tahıl anızları yakılarak yok ediliyor.

Böylece toprak yıllar geçtikçe verimden düşüyor ve yoğun ilkbahar yağışları sonucunda yok oluyor.

Toprak İşlemesiz Tarım uygulamasıyla, bu olumsuzlukların önüne geçilmesi hedefleniyor. Toprak İşlemesiz tarım, "önceden hazırlanmamış toprakta tohumun konulabileceği ve üstünün örtülebileceği büyüklükte dar bir açıklık veya bant açarak" tohumun ekildiği tarım sistemi olarak tarif ediliyor.

Litaratürde sıfır toprak işleme veya direkt tarım adıyla da anılıyor. İşlemesiz tarımda nadasa bırakılan tarımda yabani ot mücadelesinin zamanında ya da uygun ilaçlarla düzgün bir şekilde yapılması halinde sistem kara nadasa da alternatif olabiliyor.

TAGEM'in araştırma sonuçlarına göre, toprak yapısının korunması ve organik olarak güçlendirilmesi nedeniyle, uzun vadede sürdürülebilir tarım işlemesiz tarımla daha fazla mümkün olabilecek.

Kuru tarımda işlemesiz olarak yetiştirilen kışlık fiğ'in geleneksel sürülmüş sistemden daha iyi sonbahar ve kış gelişmesinin yanısıra daha yüksek verim sağladığı tespit edildi. Sürüm maliyetlerinde de yüzde 71 tasarruf sağlandı.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ

Öte yandan Bakan Eker, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsü taşıyan kenelerin, israil ajanları tarafından Türkiye'ye biyolojik silah olarak getirildiğine" ilişkin iddia ve tartışmaların hatırlatılması üzerine, "elimize böyle bir bulgu ulaşmadı" dedi.

  • HAYMANA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi