T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 TEMMUZ 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rekabet Kurumu yeniden yapılanıyor

Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, mal ve hizmet piyasalarının denetlenmesinden sorumlu olan Kurumun, aksaklıklara anında müdahale edemediğini veya bu müdahalelerin sonuç doğurmadığını belirtirken, "Merkez Bankası kadar hızlı karar alabilmek için, yeniden yapılanmamız gerekiyor" dedi.

Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak
Başkan Parlak, serbest ekonomiyi benimsemiş bir ülke olan Türkiye'de, mali piyasalar ile mal ve hizmet piyasaları olmak üzere iki piyasa olduğunu, mali piyasalardan Merkez Bankasının, mal ve hizmet piyasalarından da Rekabet Kurumunun sorumlu olduğunu hatırlattı.

Bağımsız ve her türlü yetkiyle donatılmış bir kurum olan Merkez Bankasının, mali piyasalarda her türlü düzenlemeyi yaptığını ve bir aksaklık anında müdahale edebildiğine işaret eden Parlak, şöyle konuştu:

"Fakat şunu görüyoruz ki ekonomik yaşam içerisinde mal ve hizmet piyasalarındaki aksaklıklara anında müdahale edilememekte veya müdahaleler sonuç doğurmamakta. Ya da bu müdahaleler, herhangi bir idari veya siyasi otorite tarafından piyasaya müdahale anlamında da algılanabilmekte. Aslında piyasanın mekanizmasına, işleyişine müdahale etmeden mal ve hizmet piyasalarına, yine piyasanın işleyişi çerçevesinde müdahale gerekir diye düşünüyorum.

Rekabet Kurumu, ilgili yasa çerçevesinde rekabet kuralları ile şirketlerin birleşimi ve devralmalarında yoğunlaşmayı kontrol etmek için yetkilendirilmiş. Fakat bugün geldiğimiz noktada şunu görmekteyiz ki Rekabet Kurumunun mal ve hizmet piyasalarında rekabeti bozucu, bu piyasayı aksatıcı, engelleyici davranışlara müdahalesi, ancak bu olaylar olduktan sonra olabilmekte.

Yani bir piyasada rekabet bozukluğu varsa, önce bu rekabet ihlal edilecek, bunun akabinde Rekabet Kurulu inceleme yapacak, ondan sonra ön araştırma yapacak, ondan sonra soruşturma açacak. Bu soruşturma da ancak 6 ay-1 yıl arasında sonuçlanıyor. Ondan sonra piyasaya müdahale imkanı doğuyor. Bu da piyasaların bozuldukları anda rekabetin tesisini veya korunmasını zorlaştırıyor. Önce ihlal olacak, sonra ceza gelecek, bunun fazla bir etkisi yok. Bu ancak caydırıcılık yaratabilir."

"MERKEZ BANKASI KADAR HIZLI OLMALIYIZ"

Parlak, Rekabet Kurumunun Merkez Bankası kadar hızlı karar alabilmesi için, mal ve hizmet piyasalarındaki herhangi bir hareketliliğe, bir ısınmaya anında karşılık verebilecek bir yapılanmaya sahip olması gerektiğini vurguladı.

Bu nedenle Rekabet Kurumunun yeniden organize olup idari kapasite ve fonksiyonunu buna göre ayarlaması gerektiğine işaret eden Parlak, "Türkiye'nin önemli sektörleriyle ilgili daha önceden bilgileri alacağız ve izleyeceğiz. Bu bilgilerde değişiklik olduğu veya bir hareketlenme olduğu takdirde ihlal olup olmadığını beklemeksizin, bunun sebebini bulup müdahale edeceğiz" diye konuştu.

"YENİ YAPILANMA İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART"

Parlak, böyle bir yeniden yapılanma için yasal düzenleme gerektiğini ve bununla ilgili hazırlıkları bulunduğuna vurgu yaparken, şöyle konuştu:

"Bakın çok tartışılan çimentoda, demirde, inşaat sektöründe soruşturmalar yürütüyoruz. Soruşturmalarımız ancak 1 sene sonra tamamlanıyor. Bu olaylar da sezonluk zaten, fakat anında müdahale imkanı yok. Daha hızlı karar verebilmemiz için hem müdahele biçiminde hem cezalarda bir takım değişiklik gerekiyor. Bunun hazırlığını süratle yapmlak durumundayız. Bizden beklenen faydayı sağlayabilmemiz ancak buna bağlı."

DEVLET YARDIMLARININ DENETLENMESİ

Parlak bu arada, devlet yardımları konusuna da değindi.

Müzakereler çerçevesinde Rekabet Kurumunun idari kapasitesi ve uygulamalarının AB tarafından yeterli görüldüğünü anlatan Parlak, ancak devlet yardımlarının denetlenmesi konusunun da rekabet başlığı altında ele alındığını ve bu konuda yasal bir düzenleme yapılmadan, bununla ilgili otorite belirlenmeden, devlet yardımlarının "rekabet" başlığıyla ilgili müzakerelerde bir engel teşkil edeceğinin söylendiğini bildirdi. Hükümetin bu konuda çalışması olduğunu ve yapılacak düzenlemeyle devlet yardımlarının denetlenmesiyle ilgili otoritenin kim olacağının belirleneceğini kaydeden Parlak, "Biz hem Türkiye hem de AB açısından bu uygulama için en uygun yerin, Rekabet Kurumu olduğunu söylüyoruz. Ayrı bir örgütlenmeye ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Getireceği ek külfete rağmen, bunu uygulamak için bir altyapı ve idari otoriteye ihtiyaç var. Ama bununla ilgili en hazır kurum da Rekabet Kurumu. Ama takdir hükümetin" dedi.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi