T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 15 TEMMUZ 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bakü-Tiflis-Ceyhan ile dünyayı konuşturduk

Dünya basını, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi'ni konuşuyor. Türkiye'nin öneminin arttığı ve Amerika'nın da hedefine ulaştığı yorumları ağır basıyor

Dünya basını, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi'ni konuşuyor. Çıkan haberlerde, proje ile Türkiye'nin öneminin oldukça arttığı ve Amerika'nın da hedefine ulaştığı yorumları ağır basıyor. Washington Post gazetesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı Projesi kapsamında günde bir milyon varilin Hazar Denizi'nden Ceyhan'a ulaşacağı bildirildi. ABD'nin projeyi desteklediği belirtilen haberde, bunun sebebinin ise projenin İran ve Rusya'ya alternatif olması gösterildi.

BTC projesinden "tarihi bir olay" olarak bahseden Washington Times gazetesi, projenin enerji zengini Hazar Denizi'ni Akdeniz'e bağlamak için yürütülen ABD dış politikasının bir sonucu olduğu yorumu yapıldı. BTC'nin jeo-stratejik öneme sahip bir proje olarak görülmesinin gerektiği belirtilen haberde, proje ile ABD'nin müttefiki üç ülkenin birbirine bağlandığı, Rusya ve İran'ın etkisinin de azaltıldığı ifade edildi.

BTC TÜRKİYE'NİN ROLÜNÜ GÜÇLENDİRDİ

Voice of America (Amerika'nın Sesi) radyosunun internet sitesinde yayınlanan haberde ise BTC projesi ile NATO müttefiki Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında önemli bir enerji geçişi olma konusunda öneminin arttığı yorumu yapıldı. Haberde analistlerin projeyi "ABD dış politikasının bölgedeki nadir zaferlerinden biri" olarak değerlendirdiği kaydedildi. Haberde bu proje ile Rusya'nın eski Sovyet ülkelerinden enerji transferi konusundaki ìboğucu hakimiyetininî zayıflayacağı belirtildi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi de BTC projesinden "21'nci yüzyılın ilk mühendislik harikası" olarak bahsedildi. Projede 150 bin borunun kullanıldığı ve hattın gerek sabotaj gerekse hırsızlıktan korunmak için yeraltından geçirildiği kaydedildi. BTC'nin sadece ticari bir proje olmadığı belirtilen haberde, petrolün Rusya üzerinden Batlık Denizi'ne ya da İran üzerinden Körfez'e ulaştırılması daha kolay olmasına rağmen bu iki yolun da ABD tarafından kabul edilmediği ve boru hattının Türkiye'den geçtiği ifade edildi.

TÜRKİYE HEDEFİNE ULAŞMA YOLUNDA

El Cezire kanalının internet sitesinde yayınlanan haberde ise BTC projesi ile Türkiye'nin küresel enerji pazarında anahtar bir rol oynama hedefine yaklaştığı değerlendirmesi yapıldı. Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise boru hattının ticari değerinin yanı sıra jeostratejik bir önemi olduğunu belirtirken, Washington'un baştan beri bu projenin gerçekleşmesinde rol aldığına dikkat çekti. Projenin, sadece Rusya değil, aynı zamanda da İran'ın dışlanmasına olanak verdiğini kaydeden gazete, projenin ABD'nin Ortadoğu petrolüne olan bağımlılığını da azalttığını yazdı. Gazete, 'Türkiye'nin BTC ile Ceyhan'ı yeni bir Rotterdam'a dönüştürmeyi hedeflediği'yorumunu yaptı.

  • (ANKA))

    3 firma rafineri kuracak

    BTC Ham Petrol Boru Hattı ile petrol limanı haline gelen Ceyhan'da biri yabancı üç firmanın rafineri kurma çalışması, "yüzyılın projesine" umut bağlayan yöre halkını heyecanlandırdı.

    Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, Petrol Ofisi ve Çalık Grubu'nun yanı sıra bir yabancı firmanın da hukuk müşavirini Ceyhan'a göndererek, rafineri yatırımı için fizibilite çalışması yaptığını bildirdi. Duru, "Teknik ekiplerimizle rafineri kurulabilecek uygun yerleri gösterdik. Tapu ve kadastro düzeyinde de gerekli çalışmaları yaptık. Söz konusu firma, yatırım kararı için hukuk müşavirinin raporunu bekliyor" dedi. Rafineri kurulacak arazinin 2-4 kilometre uzunluğunda ve düz arazi olmasının istendiğini, yörede ise bu özellikte arazi bulmanın zor olmadığını ifade etti. Duru, özellikle emek yoğun bir sektör olan rafinerinin, ilk etapta 300-500 kişiye istihdam sağlayacağını, rafinerinin kapasitesine göre istihdam sayısının artacağını söyledi. Duru, BTC hattının kuruluşuyla birlikte halkın yoğun bir yatırım beklentisine girdiğine dikkati çekerek, "(Bugün hat açıldı, yarın istihdam sağlanacak) düşüncesi yanlış. Hattın Ceyhanlıya yansıması birkaç yılı alır. Sadece rafineri değil, otel, motel, lokanta, eğlence merkezi, nakliye gibi birçok alanda Ceyhan'a yatırım yapılabilir" dedi.

  • ADANA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi