T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 15 TEMMUZ 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Elektrikte ikinci kriz kapıda

Akenerji'nin 132 MW'lık Bozüyük, Alarko'nun 756 MW'lık Kırklareli santralında üretimi durdurma kararının ardından TEÜAŞ'ın Bursa Santralı'nda bakım yapıldığı için, ikinci elektrik krizinin eşiğine gelindiği ortaya çıktı

Akenerji ve Alarko'nun üretim durdurma kararları ile, ülke ikinci elektrik krizinin eşiğine geldi. Enerji Bakanlığı Türkiye Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (TEÜAŞ), daha önceki elektrik krizine neden olan Bursa Santralı'nın, bakımda olduğu öğrenildi. Ay sonunda bölgenin iki önemli elektrik kaynağı üretimi bırakacağı için Bursa Santralı'nda üretimin aksaması durumunda yine büyük kesintiler olacak.

İLK OTOPRODÜKTÖR BIRAKTI, SEKTÖR ŞOKTA

Enerji sektörünün önde gelen şirketlerinden ve Türkiye'nin ilk otoprodüktörü Akenerji'nin, 17 yıllık geçmişinde kurduğu en büyük santralı olan 132 MW'lık Bozüyük'te üretimi 31 Temmuzda geçici olarak durdurma kararı, enerji sektöründe de büyük yankı uyandırdı. Akenerji'den yapılan açıklamada, "Bozüyük'teki mevcut tüketim kısmen, maliyet avantajı yaratabilen santrallerimizden karşılanacağı" belirtiliyor.

Bununla birlikte 12 santralı bulunan Akenerji, 8 santralının kurulu gücüne karşılık gelen en büyük yatırımından vazgeçmiş oldu. Akenerji hisseleri, 2000 yılından bu yana borsada işlem gördüğü ve şirket doğalgaz çevrim dışında hidroelektrik ve rüzgar santraları konusunda yatırım yapacak olması nedeniyle, kapatma kararı, enerji sektörü girişimcilerinde karamsarlık yarattı. 10'dan fazla elektrik üreticisinin, üretim durdurma kararını değerlendirdiği ve Ankara'daki ilgili kuruluşlarla temas kurduğu bildirildi.

Öte yandan, Akenerji ve Alarko'nun kararı, Enerji Bakanlığı ile üreticiler arasında yeni bir kriz daha yaratacak. Şirketlerin, üretimi bırakmadan dört ay önce, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) bildirimde bulunması gerektiği öğrenildi. Bildirimler bu sürede yapılmadığı için, elektrik arzında sorun yaşayacak olan Enerji Bakanlığı'nın, EPDK'dan şirketler hakkında işlem yapmasını istemesi bekleniyor. Bu durumda şirketlere; uyarı, para cezası veya lisans iptali cezaları verilebilecek.

ALARKO-BOTAŞ ANLAŞTI

Bu arada, santral durdurma kararı veren Alarko'nun, işi bırakmak isteyen üreticilerin caydırıcısı olan, BOTAŞ'ın doğalgaz parası almaktan vazgeçmemesi sorununu aştığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Alarko, elektrik üretimi için BOTAŞ'tan aldığı doğalgaza verdiği ìal ya da öde" olarak bilinen yüzde 80'lik alım garantisinin kaldırılması için BOTAŞ'a başvuruda bulundu. Şirketin sözleşmesi Eylül 2006'da sona ereceği için, doğalgazı almasa da almayı taahhüt ettiği gazın yüzde 80'inin bedelini ödeyecekti. Durumu değerlendiren BOTAŞ, 31 Temmuz itibariyle tarafların birbirlerine karşı olan yükümlülüklerinin sona ereceği yanıtını vererek, talebi kabul etti. Alarko, böylece üretimi durdurma kararı alabildi.

KILIÇLAR ÇEKİLDİ

Buna karşın, BOTAŞ'tan aynı talepte bulunan çok sayıda şirket bulunuyor. BOTAŞ, alım garantisini kaldırmaya yanaşmadığı için, şirketlerin son noktada, yargıya gitmeyi tasarladıkları belirtildi. Bu arada Rekabet Kurumu soruşturmasıyla karşı karşıya kalan Elektrik Üreticileri Derneği'nin başkanlığını, zarar ettiği için en büyük santralında üretimi durdurmak zorunda kalan Akenerji'nin Genel Müdürü Önder Karaduman yapıyor. Karaduman, elektrik kesintilerinin ardından, zarar ettikleri için üretimi durdurma noktasına geldiklerini, ülkenin kesintilere hazır olması gerektiğini açıklamıştı.

  • (ANKA))

    Elektrik üreticilerine rekabet baskını

    Elektrik Üreticileri Derneği'ne Rekabet Kurumu tarafından baskın yapıldı. Elektrik üretiminin yüzde 17'sini gerçekleştiren ve maliyetler nedeniyle üretimlerini durdurmak isteyen üreticilerin belgelerine, rekabete engel oldukları yönünde ihbar alındığı gerekçesiyle el konuldu. Alınan bilgiye göre, Rekabet Kurumu ekibi, 10 Temmuz Pazartesi günü, Elektrik Üreticileri Derneği'nin Ankara'daki ofisine bir baskın düzenledi. Elektrik üreticilerinin rekabete engel olduğunu yönünde ihbar aldıklarını söyleyen Rekabet Kurumu personeli, derneğin bütün evraklarını inceledi, bazı belgelere el koydu.

    'YÜZDE 17 İLE REKABET ENGELLENİR Mİ?' SAVUNMASI

    Elektrik Üreticileri Derneği yetkilileri ise baskın ekibine, dernek üyesi üreticilerin, toplam elektrik üretiminin yüzde 17'sini gerçekleştirdiğini, bu oranla rekabete nasıl engel olacakları sorusunu yönelttiler. Yetkililer ayrıca, devletin, doğalgaz başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki büyük artışa rağmen elektriğe zam yapmamasının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

    Kapatmaların arkası gelmez

    Alarko ve AK Enerji'nin elektrik üretimini durdurmaları yeni tartışmaları gündeme getiriyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, iki otoprodüktörün üretim durdurmasının arkasının gelmeyeceği kanaatini taşırken, BOTAŞ yetkilileri gerekçe olarak doğalgaz fiyatının yüksekliğinin gösterildiğini, oysa Mayıs ayından bu yana otoprodüktörlere sattıkları gaza zam yansıtmadıklarını, dolayısıyla "Eğer fiyattan üretim durdurulduysa 1 Haziran tarihi itibariyle durdurmaları gerekirdi. 45 gün sonra mı akılları başlarına geldi" değerlendirmesini yapıyor.

    Sektörde 60'ın üzerinde otoprodüktörün elektrik ürettiğini hatırlatan Bakanlık yetkilileri, üreticilerin doğalgaz fiyatlarının düşürülmesi talebi olduğunu belirttiler.

  • ALİ SALİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi