T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 12 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nazif GÜRDOĞAN

Aslanlarla koşmak ceylanlarla kaçmak

Hangi ülkede faaliyet gösterirse göstersin, bütün kurum ve kuruluşların başarısı, her boyutuyla hayatı kolaylaştırarak, dünyayı herkes için yaşanır kılmalarına bağlıdır. Dünya her ülkenin işletmeleri için, ortak çalışma ve yaşama alanıdır. Dünyanın sınırlı kaynaklarını, savurganlığın rüzgarına kapılmadan en verimli bir biçimde değerlendirmesini bilen kurum ve kuruluşlar uzun ömürlü olur.

Dünyanın yüzyıllarca yaşayan kuruluşları, birbirlerinin hammadde, ürün ve hizmetlerini değerlendirmede, işbirliği yapmasını bilenlerdir. Kuruluşların ekonomik yapı ve kültürel dokusunun sağlamlığı, şeffaf bir ortamda yenilik yapma ve üretimde verimliliği artırma yarışından kaynaklanır. Thomas Friedman'ın "The World İs Flat" isimli kitabında aktardığı uzun bir Afrika atasözü, işletmeler arasındaki koşuyu çok güzel özetlemektedir.

"Her sabah Afrika'da bir ceylan uyanır.

O en hızlı koşan aslandan daha hızlı koşmazsa öleceğini bilir.

Her sabah Afrika'da bir aslan uyanır,

O en yavaş koşan ceylandan daha hızlı koşmazsa aç kalacağını bilir.

Aslan ya da ceylan olmak fark etmez.

Önemli olan güneş doğar doğmaz koşmaya başlamaktır."

İster kamu, ister özel, isterse de gönüllü olsun, her kurum ve kuruluş, büyük bir yarış alanına dönüşen dünyada, her gün daha hızlı koşmasını öğrenmelidir. Yarışta ceylan ya da aslan olmak fark etmez. Ömrünü uzatmak isteyen her işletme, gelirlerini artırmak için, aslanlar gibi koşmak, giderlerinden de ceylanlar gibi kaçmak zorundadır.

Türkiye'de olduğu gibi, bütün ülkelerde her yıl milyonlarca kuruluş pazara çıkarken, milyonlarcası da pazardan çekiliyor. Aslanlardan daha hızlı koşanlar, pazarda varlıklarını korurken, onlardan daha yavaş koşanlar da pazardan uzaklaşıyor. Pazara yeni katılanların sayısı pazardan çekilenlerden daha çok olursa ekonomi canlılığını korur, daha az olursa koruyamaz.

Ekonomik yapı ve kültürel dokunun sağlamlığı, değişik alanlarda faaliyet gösteren bütün kurum ve kuruluşların, gelirlerini artırmak ve giderlerini azaltmak için, hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda her gün yeniden başlayan ve sürekli yeni boyutlar kazanan koşuya katılmalarına bağlıdır. Kurum ve kuruluşlar için, ekonomik, siyasal ve kültürel hayat Kıyamet'e kadar devam edecek büyük ve uzun bir koşudur.

Hergün yeniden başlayan koşunun ilk sıralarında, dünyaya dar açıdan bakan kuruluşlardan daha çok geniş açıdan bakanlar olacaktır. Değişime açık olmayan ve güçlerini paylaşmaya yanaşmayan hiçbir kurum ve kuruluşlara global koşuda kesinlikle yer yoktur.

Global koşuyu, koşu bittikten sonra da koşulacağını bilen kurum ve kuruluşlar kazanacaktır.

Global pazarda kusursuzluğu, koşu bittikten sonra da koşanlar yakalar.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi