T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 12 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kıbrıs rüzgarı AB'yi uyandırdı

Kıbrıs'taki üçlü zirve AB'yi de cesaretlendirdi. Brüksel, Kıbrıs'ın AB ile Ankara arasında bir kazaya yol açmaması için serbest dolaşımın bekletilmesi ve liman sorunun ertelenmesi üzerinde çalışıyor

Kıbrıs'ta geçen hafta sonunda yapılan BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum lideri Tasos Papadopulos arasındaki zirve, siyasi sorunların çözümü konusunda Brüksel'i de cesaretlendirdi. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Ada'daki gelişmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, "İki liderin üzerinde görüş birliği sağladığı prensipler dizisini tamamen paylaşıyorum. Kıbrıs'ta mevcut durum kabul edilemez. İki bölgeli ve iki toplumlu federasyon ve siyasi eşitliğe dayalı nihai çözüm bir an önce sağlanmalıdır" dedi. AB görüşmeleri olumlu karşılarken Türkiye'nin limanlarını Güney Kıbrıs'a açması konusunda ise soru işaretleri devam ediyor.

DOLAŞIM BEKLETİLECEK

Edinilen bilgiye göre AB Dönem Başkanı Finlandiya, Türkiye ve AB arasında yaşanabilecek tren kazasını önlemek için iki ayrı formül üzerinde çalışıyor. Türkiye'nin deniz ve havalimanlarını Aralık ayına kadar Güney Kıbrıs'a açmama konusundaki tavrını değiştirmeyeceğini tahmin eden Finlandiyalı yetkililer, bu durumda müzakerelerin tamamen askıya alınmasını önlemeye çalışacak. Bunun için de AB müktesabatının sadece Gümrük Birliği'ni (GB) direk olarak ilgilendiren ulaştırma, GB ve malların serbest dolaşımı gibi müzakere başlıklarını dondurmayı önerecekleri belirtiliyor.

LİMANLARA YASAL KILIF

İkinci olarak da limanların açılması konusunda yasal açıdan çelişkiyi gidermek için de Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'na gidilmesi destekleniyor. Finli yetkililer, böylece Divan'ın, "limanların açılmaması, Gümrük Birliği'nin ihlali mi anlamına gelir?" sorusuna yanıt bulunmasını sağlayacaklarına dikkat çekiyorlar. Brüksel'in, Adalet Divanı'na gitmesi durumunda, kararın 3 yıldan önce alınmayacağı, bu süre içinde hem Ankara'nın zaman kazandıracağı, hem de siyasi çözüm yönünde adımların atılabileceği düşünülüyor. Öneriyi, İngiltere, İspanya, Litvanya, İtalya'nın desteklediği söyleniyor.

  • BRÜKSEL

    İlerleme raporu Eylül'e kaldı

    Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda, Türkiye raportörü Hollandalı üye Camiel Eurlings tarafından hazırlanan ve dün oylamaya sunulacak olan 2006 Türkiye raporunun görüşülmesi sonbahara bırakıldı. Raporla ilgili 400'e yakın değişiklik önergesi verilmişti. Taslak rapor, 4-7 Eylül'de Strasbourg'da ele alınacak. Ertelenme kararı ardından açıklama yapan Eurlings "Raporun güncelleştirilmesi bağlamında Eylül ayına bırakılması iyi oldu. Kıbrıs'taki son gelişmeleri rapora yansıtabileceğiz" dedi. Kıbrıs'taki son gelişmeleri olumlu bulduğunu söyleyen Eurlings "Bu tarihi fırsatı Kıbrıs'taki tarafların kaçırmamasını umuyorum. Tren kazasının önlenmesi için çalışmalıyız" dedi. Diplomatik kaynaklarca içeriği açısından 'AP tarihinin en ağırı' olarak nitelendirilen taslak raporda, Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açması öncelikli talepler arasındaydı.


  • ABD'den Kıbrıs için yeni adım

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi