T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 7 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bu aşı kadınların kabusunu bitiriyor

Tıp dünyası, rahim ağzı kanserini önleyen aşının Amerika'da onaylanmasının heyecanını yaşıyor. Prof. Dr. Bülent Tıraş, bu aşının rahim ağzı kanserine karşı yüzde yüz koruma sağlayacağını söyledi

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Merck & Co. Inc.'in dünyada ilk ve tek olan rahim ağzı kanseri aşısını onaylamasından sonra çok sayıda kadın rahim ağzı kanseri korkusu yaşamayacak. Yeni aşı, rahim ağzı kanserini, HPV tip 6, 11, 16 ve 18'in neden olduğu kanser öncesi düşük dereceli lezyonları ve genital siğilleri önlüyor.

9-26 YAŞ GRUBU İÇİN

Kadını ölümcül rahim ağzı kanserinden koruyan ve 9-26 yaş grubundaki kadınlarda kullanılacak olan rahim ağzı kanseri aşısı ve kansere neden olan HPV virüsü hakkında bilgiler veren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - A.B.D. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, HPV'nin ilişkiyle geçen bir virüs olduğunu söyledi. Rahim ağzı kanseri ve kanser öncesi değişikliklerin yüzde 80'ine bu virüsün sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bülent Tıraş, "Son yıllarda önemi daha çok anlaşılan HPV virüsünün ABD'de yapılan bazı çalışmalarda, kadınların yüzde 60-70'nde mevcut olduğu görüldü ve son yıllardaki en büyük önemi rahim ağzı ve vulva kanserinde etken olmasının keşfedilmesiyle ortaya çıktı. İnsan bağışıklık sistemi bu tür enfeksiyonları bir ya da iki yıl içinde temizliyor, ancak daha dirençli HPV türleri rahim ağzı kanseri veya genital bölgede başka kanserlere yol açabiliyor" uyarısında bulunuyor.

YÜZDE 100 KORUYOR

HPV'nin tehlikelerine de değinen Prof. Dr. Tıraş, "Tüm dünyada kadınlar arasında kanserden kaynaklanan ölümlerin ikinci en yaygın nedeni olan rahim ağzı kanseri, her yıl yaklaşık yarım milyon teşhis ve 240.000 ölümle sonuçlanıyor. Her yıl dünya çapında yaklaşık 32 milyon genital siğil vakası ortaya çıkıyor. ABD'de, her yıl yaklaşık 15 bin kadın, rahim ağzı kanserine yakalanırken, bunlardan yaklaşık 6 bini ölmektedir" uyarısında bulunuyor. Yeni piyasaya çıkan HPV aşısının koruma amaçlı olduğunu ifade eden Prof. Tıraş, "HPV 6, 11, 16, 18 tiplerine maruz kalmamış kadınlarda, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100 koruma sağlamıştır. Şu an 9 - 26 yaş grubundaki hanımlar, aşının uygulanabileceği grubu oluşturmakta. İlerleyen dönemlerde ise 26 yaş üstü hanımlar için ve erkekler için de aşının kullanılması planlanmakta" dedi.

3 doz uygulanacak

Aşının öncelikle HPV ile temas öncesi uygulanmasının tavsiye edildiğini anlatan Prof. Dr. Bülent Tıraş, "Öte yandan çalışmalarda aşının içinde bulunan dört HPV tipinden herhangi bir tanesine maruz kalmış kişilerde aşılama sonrası aşının içinde bulunan diğer tiplere karşı koruma sağladığı gösterilmiştir. Aşı, 0 - 2. ve 6. aylarda 3 doz olarak uygulanıyor. Aşının uygulanması ile HPV' ye karşı oluşan antikor düzeyleri ölçülmektedir. Uzun süreli takip çalışmalarında da aşı alan gruptaki HPV enfeksiyonları ile plasebo alan gruptaki HPV enfeksiyonları kıyaslanmakta ve böylelikle klinik etkinlik ortaya çıkmaktadır. Şu an eldeki verilere göre, aşı 5 yıl boyunca etkili düzeyde antikor yanıtı oluşturmaktadır. Çalışmalar koruyuculuk süresi üzerinde halen devam etmekte ve ilk veriler 5 yıldan daha uzun süreli korumayı vaat etmektedir" şeklinde konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi