T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 18 OCAK 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

YÖK tanımadı ama onlar şimdi patron

El Ezher Üniversitesi mezunları, YÖK'ün diplomaları tanımaması üzerine ticarete atılıp işadamı oldu. Mükemmel Arapçalarıyla, Türkiye-Mısır ticaretinin gelişmesine hizmet eden işadamları "İşçi olacaktık, patron olduk" dediler.

Recep
Yeter
Dünyaca ünlü El Ezher Üniversitesi'nden mezun olan ancak diplomaları YÖK tarafından tanınmadığı için öğretmenlikleri yada akademisyenlikleri engellenen öğrenciler ticarete atılıyor. Türkiye'nin Mısır'la ve diğer Arap ülkeleriyle ticaretinde önemli oranda pay sahibi olan Ezher mezunları, milyonlarca dolarlık ticaret anlaşmalarına imza atarken, YÖK istemese de ülkelerine hizmet etmeye devam ediyor. 1029 yıllık bir geçmişi olan ve 103 farklı ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğü üniversiteden bugüne kadar binlerce Türk öğrenci de mezun oldu. Bu öğrenciler içinde Milli Eğitim Bakanlığı'nca burslu gönderilenler bile vardı. Ancak YÖK; 16 Temmuz 1997'de aldığı kararla, bu üniversieden alınan diplomaların denkliğini, 20 yıl önce buradan mezun olanları dahi etkileyecek şekilde iptal etti. Aralarında 10-20 yıllık öğretmenlerin de bulunduğu binlerce Ezher mezunu, en üst seviyede sahip oldukları Arapça ve İngilizceleri ile bir anda lise mezunu konumuna düşerken, ekmeklerini kazanmak için 1997'den itibaren ticareti hayatta şanslarını denemeye başladı. YÖK'ün denklikleri iptal ettiği tarihte Ezher'de okuyanların bir kısmı hayatlarını Mısır'da sürdürüyor.

EZHER'DE OKUMAYA DEVAM

YÖK, El Ezher Üniversitesi'ne denklik vermiyor. Ancak bugün yine de onlarca Türk öğrenci, diploması geçersiz olsa da burada okumak için Kahire'ye geliyor. Çünkü eğitimin kalitesi diplomanın vereceğinden çok daha fazla. YÖK'ün üvey evlat muamelesi yaptığı öğrenciler burada ülkelerine hizmeti sürdürüyor.

İthalat ve ihracat şirketi var

Ezher'de okuyan Atilla Ataseven 17 yıldır Kahire'de yaşıyor. Türkiye'den gıda üretim tesisleri kuran bir firmanın temsilciliğinin yanısıra kendisinin de bir ithalat ve ihracat şirketi var. Ezher'de eğitimini tamamladığını, Türkiye'ye dönmek üzereyken YÖK'ün engellemesi ile karşılaştığını anlatan Atilla Ataseven, "YÖK engellemeseydi, Türkiye'ye dönüp öğretmen olacaktık. Ancak şimdi patronuz. YÖK, Türkiye'ye hizmet etmemizi istemedi ama biz ticaretle ülkemize hizmete kararlıyız" diye konuştu.

İyi ki Mısır'da kalmışım

İsmail Akbulut, 1991'de Ezher'e okumaya gidenlerden. Denklik sorunu çıkınca, Kahire'de kalıp, Mısırlı bir hanımla evlenmiş, bir de çocuğu olmuş. Akbulut, Mısır'da kalıp işadamı oldukları için şanslı olduklarını söylüyor.

Konsoloslukta sorun var

İsmail Özyurt da 1991'de Ezher'e gelmiş. Gıda makinaları ithalatı yapıyor. Evli olan Özyurt, özellikle konsoloslukta sorun yaşadıklarını, kendile-rine işadamı olarak değil, Ezher mezunu olarak yaklaşıldığını kaydediyor.

Arapça-İngilizce avantaj

15 yıldır Kahire'de olan Seyfullah Okur," En önemli avantajımız, çok iyi şekilde Arapça ve İngilizce konuşmamız. Uzun yıllardır bu ülkede olduğumuz için Mısırlıların ticaret alışkanlıklarını da iyi biliyoruz" diyor.

Eğitimci olmak istedim

1992'de Ezher'e gelen Hamdi Bulan evli ve üç çocuk babası. Bulan ise YÖK'ün denklik vermemesi nedeniyle içlerinde eğitimci olamamaktan kaynaklanan bir burukluk olduğunu itiraf ediyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi