T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 14 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İran Rusya ile uranyum zenginleştirmeyi görüşüyor

İran, Rusya'yla uranyum zenginleştirme planını müzakere etmekte olduğunu bildirdi.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Hüseyin İntizami, AFP'ye verdiği demeçte, müzakerelerin Moskova'da başladığını söyledi. Sözcü, "Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Ali Hüseynitaş başkanlığındaki İran heyeti, Rus tarafıyla Moskova'da müzakere masasına dün oturdu" dedi.

Sözcü, "Müzakereler devam ediyor" diye konuştu.İran hükümeti, iki gün önce ise Rusya'nın uranyumu ortaklaşa zenginleştirme önerisinin gündemden düştüğünü açıklamıştı.

Moskova'nın planında, Batılılara İran'ın nükleer programının barışçıl amaçlardan uzaklaşmayacağına dair teminat vermek amacıyla İran'a ait uranyumun Rusya'da zenginleştirilmesi öneriliyor, ancak Tahran'ın kendi topraklarında zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi şart koşuluyor.

Moskova'da önceki müzakerelerde ilerleme sağlanamamıştı.

ÇİN'DEN RUSYA İLE İRAN'A GÖRÜŞMELERE DEVAM TALEBİ

Çin yönetimi, İran ile Rusya arasında yapılan ve Tahran yönetiminin nükleer çalışmalarından kaynaklanan sorunun çözümünü amaçlayan görüşmelere devam edilmesini istedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, düzenlediği basın toplantısında, İran'ı görüşmelere devam etmesi konusunda uyardı ve "İlgili tüm taraflar, diplomatik çabaları hızlandırmalı. İran'ın, Uluslararası Atom enerjisi Kurumu ile işbirliği yapmasını ve çözüm şartlarını müzakere yoluyla sağlamak için güvene dayalı adımları benimsemesini arzu ediyoruz" dedi.

Moskova yönetiminin, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını Rusya sınırları içinde yapması teklifinin, mevcut şartlar göz önüne alındığında hala anlamlı bir çaba olarak görüldüğünü ifade eden sözcü, taraflar arasındaki görüşmelere destek verdikler

KONU BM KONSEYİNDE ELE ALINACAK

ABD, İngiltere ve Fransa'nın, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak Rusya ve Çin'i ikna edememesi üzerine konu, BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin katılacağı müzakerelerde ele alınacak.

Konsey üyeleri arasındaki görüşmelerde, "İran'a uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurma çağrısı yapılan bir metin" ele alınıyor.

İngiltere ve Fransa'nın hazırladığı metin üzerinde, Rusya ve Çin'in itirazları nedeniyle Konsey'in 5 daimi üyesi arasında mutabakata varılamadı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, 5 daimi üyenin sonuç alınamayan son toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Daimi 5'leri bir arada tutmaya çalışıyoruz" dedi.

Bolton, kaybedilen her anın, İranlılara, teknolojik güçlüklerini aşma konusunda zaman kazandırdığını da ifade etti.

Daimi olmayan üyelerin de katılacağı ve Fransa'nın BM temsilciliğinde yapılacak olan 15'li görüşmelerden de sonuç alınamaması ve daimi üyeler arasındaki bölünmenin devam etmesi halinde ABD, İngiltere ve Fransa'nın çağrı metnini geri çekebilecekleri, sonrasında da doğrudan oylamaya sunulacak bir metni Güvenlik Konseyi'nin gündemine getirebilecekleri bildiriliyor.

Bu aşamaya gelinmesi halinde, Rusya ve Çin oylamada çekimser kalırlarsa metin geçebilecek.

Rusya ve Çin, konunun BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine gelmiş olmasına karşın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) kontrolünden de çıkmaması gerektiğini savunuyorlar.

ABD ise UAEK'in BM'ye bağlı uzmanlaşmış ve teknik bir kuruluş olduğunu, bu kuruluşun, BM Güvenlik Konseyi'nde varılacak hukuki kararlara katkı yapmasının yeterli olacağını belirtiyor.

"NÜKLEER YAKIT TEKNOLOJİSİ ELİMİZDEN ALINAMAZ"

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "nükleer yakıt teknolojisini elde ettiklerini, bu teknolojiyi hiç kimsenin ellerinden alamayacağını" söyledi.

Bakanlar kurulu toplantısı için gittiği Gülistan eyaletinin Gorgan şehrinde halka seslenen Ahmedinejad, "dünyadaki birkaç büyük gücün, bazı ülkelerin ilerlemesine zorla engel olmak istediğini, bu ülkelerin ilerlemesinden ve kendi ayakları üstünde durmasından korktuğunu" ifade etti.

ABD'yi kastederek, "Onlar 27 yıldır kendi propagandalarıyla dünya milletlerine İran halkının seçtiği yolun doğru olmadığını göstermeye çalışıyor" diyen Ahmedinejad, "Onlar, İran halkının barışçıl amaçlı nükleer enerjiyi elde etmesine karşı. İran'ın nükleer enerjiyi elde etmemesi gerektiğini düşünüyorlardı, ama gözlerini açtıklarında, İran gençlerinin kendi yetenekleri sayesinde, Batı'ya ihtiyaç duymadan, bu değerli nükleer teknolojiyi elde ettiklerini gördüler. Bizim milletimizden bu yüzden rahatsızlar" diye konuştu.

ABD'nin İran aleyhine propaganda için milyarlarca dolar harcadığını, ancak bu propagandanın işe yaramadığının ortada olduğunu belirten Ahmedinejad, şunları söyledi:

"Nükleer enerjinin İran halkı için yararı olmadığını söylüyorlar. Eğer bizim elde ettiğimiz şeyler önemli değilse, niçin bizim faaliyetlerimizin durdurulmasını istiyorsunuz, bizim faaliyetlerimizden neden korkuyorsunuz? İran gençlerinin nükleer yakıt üretim teknolojisini elde ettiğinden emin olun. Bu teknolojiyi hiç kimse bizden geri alamaz."

"AYAKLARIMIZIN ÜZERİNDE DURMAK İÇİN DEVRİM YAPTIK"-

Ahmedinejad, "Büyük güçler bize 'Sözümüzü dinle' diyor. Onların sözünü dinlemediğimiz için de bize kızıyorlar. Biz sizin sözünüzü dinlememek, kendi ayaklarımızın üzerinde durmak, sizin yerinize kendi halkımızın sözünü dinlemek için devrim yaptık" ifadesini kullandı.

Batılı ülkelerin, nükleer teknolojiyi halkın değil, yönetimin istediğini iddia ettiğini söyleyen Ahmedinejad, halka "Bunlara gereken cevabı siz verin" diye seslendi. Ahmedinejad'ı dinleyenler de bunun üzerine, "Nükleer enerji hakkımız", "Amerika'ya ölüm" sloganları attı.

Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyi'nin muhtemel yaptırımları arasında İranlı yöneticilere seyahat yasağı getirilmesinin de bulunduğuna işaret ederek, "Nükleer teknolojiden vazgeçmezseniz Batı ülkelerine gitmenize izin vermeyiz diyorlar. Ben sizin yüzünüzü görmeye hevesli değilim ki" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı olmadan önce Batı ülkelerinde de akıllı siyasetçiler bulunduğu kanaatindeydim, ancak birkaç ay içinde dünya siyaset arenasında aklı başında siyasetçi bulmanın zor olduğunu gördüm" diyen Ahmedinejad, isim vermeden ABD Başkanı George Bush'u eleştirdi.

Bush'un Güney Asya gezisini anımsatan Ahmedinejad, "Son günlerde onlardan biri Hindistan, Pakistan ve Afganistan'a gitti. O ülkelerin halklarının onu nasıl karşıladığını gördük. Siz dünya halkları arasında en nefret edilen ve en çirkin insanlardansınız" ifadesini kullandı.

Ahmedinejad, hükümet olarak, İran milletinin hakkını almak için yollarına devam edeceklerini ve bu yoldan "iğne ucu kadar bile geri adım atmayacaklarını" sözlerine ekledi.

  • TAHRAN/PEKİN/NEW YORK(A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi