T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 14 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İsrail askerleri, Filistin'de cezaevi bastı

İsrail askerlerinin, Eriha'daki bir cezaevini, 6 mahkumun teslim edilmesini sağlamak amacıyla kuşattığı ve ardından içeri girdiği bildirildi.

İsrail askerlerinin, 2001 yılında İsrailli Bakan Rehavam Zeevi'nin öldürülmesine karıştıkları öne sürülen Ahmed Saadet ve dört arkadaşı ile Filistinli eski güvenlik sorumlularından Fuad Şubeyki'yi almak amacıyla Eriha cezaevine düzenlediği operasyon sürüyor.

Operasyonun son aşamasına gelindiği ifade edilirken, İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı helikopterlerin cezaevine füze attığı, cezaevinin içinden de yoğun silah sesleri geldiği bildirildi.

İsrail ordusundan üst düzey bir yetkili, asıl amacın 6 siyasi tutuklu olduğunu, askerlerin cezaevindeki militanlara teslim olmaları çağrısında bulunduğunu, aksi halde ölebilecekleri yolunda uyardıklarını söyledi.

İçeride yaklaşık 200 kişinin bulunduğunu belirten yetkili, bunlardan 44'ünün teslim olduğunu belirtti.

Operasyon nedeniyle Gazze'de gerilim iyice artarken, 4 yabancının daha, Gazze'de kaldıkları Dira Oteli'nden kaçırıldıkları bildirildi. Kaçırılanlardan ikisinin Fransız, ikisinin Koreli olduğu belirtildi.

İKİ KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Çıkan çatışmalarda biri Filistin güvenlik görevlisi, diğeri El Aksa şehitleri Tugayı militanı olduğu öne sürülen iki kişi öldürüldü. Yaralananların sayısının 9 olduğu, bu sayının artabileceği bildirildi.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, İsrail askerlerinin operasyonuna 3 Apaçi helikopteri, 2 tank ve buldozerler katıldı. Tanklar, öğle saatlerinde buldozerlerin yıktığı cezaevini çevreleyen duvarlardan içeri girdi. Cezaevinin içinden silah sesleri gelirken, İsrail radyosu bir patlama olduğunu duyurdu. Cezaevinden duman yükseldiği de haber verildi.

Filistin Kızılhaç örgütü, 20'den fazla yaralı bulunduğunu, ambulansların yaralıları almalarına izin verilmediğini bildirdi. İsrail askerlerinin hoparlörlerle teslim olmalarını istediği Ahmed Saadet ve arkadaşlarının "teslim olmaktansa ölmeyi tercih ettikleri" bildirildi.

Görgü tanıkları, yabancıların kaçırılması sırasında çıkan çatışmada Filistinli bir silahlı kişinin öldüğünü söyledi.

Yine Gazze'de iki Avustralyalı öğretmenin Filistinli silahlı kişilerce kaçırıldığı, ancak kısa süre sonra serbest bırakıldıkları bildirildi.

Tanıklar, Gazze'nin kuzeyindeki bir okuldan kaçırılan Avustralyalıların bir Filistin karakolunun yakınında serbest bırakıldığını söylediler.

Batı Şeria'nın Cenin kentinde ise bir Amerikalı profesörün kaçırıldığı bildirildi. Kaçırılan kişinin, Cenin'deki Amerikan üniversitesinde öğretim üyesi olduğu kaydedildi.

Gazze'de daha önce, aralarında Amerikalı ve bazı İngilizlerin bulunduğu 8 yabancının kaçırıldığı bildirilmişti.

Filistinli silahlı kişilerin Gazze'deki Alman televizyonu ARD'nin bürolarına girdiği de bildirildi.

ARD ile İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin aynı binada bulunduğu ifade edildi, ancak BBC'nin hedef alınıp alınmadığı henüz bilinmiyor.

REFAH SINIR KAPISI KAPATILDI

Bu arada, Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısında görev yapan, aralarında Fransız ve Almanların da bulunduğu Avrupa Birliği gözlemcilerinin, sınır kapısını terk ettikleri öğrenildi.

Gözlemcilerin, Mısır tarafına geçtikleri bildirilirken, sınır kapısı da kapatıldı.

Öte yandan, Gazze Şeridi'nde, tüm halkın ve örgütlerin katılacağı bir protesto gösterisi düzenleneceği bildirildi.

Akşam namazını takiben düzenlenecek gösterilere çok sayıda Gazzelinin katılacağı sanılıyor.

KIZIL HAÇ VE BM PERSONELİNİ ÇEKİYOR

İsrail askerlerinin, Eriha'daki bir cezaevine düzenlediği operasyonun ardından gerilimin yükselmesi üzerine Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ve BM yardım ajansının Batı Şeria ve Gazze'deki tüm yabancı personelini geçici olarak çekmeye başladığı bildirildi.

Filistinlilerin Eriha'daki cezaevi baskınından İngiltere ve ABD'yi sorumlu tutmalarından sonra Batı kuruluşlarının bürolarına baskınlar düzenlenmesi ve bazı Batılıların silahlı kişilerce kaçırılması üzerine, Kızıl Haç ve BM Çalışma Yardım Ajansı'nın tüm yabancı çalışanlarına Batı Şeria ve Gazze'yi terk etme çağrısı yaptığı belirtildi.

Bu arada ABD, Filistin ve İsraillilere itidalli olmaları çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Endonezya'da bulunan Bakanlık sözcüsü Sean McCormack, ABD'nin her iki tarafla da bağlantı kurduğunu ve sakin olmaları çağrısında bulunduğunu söyledi.

FİLİSTİNLİLERDEN KINAMA

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in operasyonunu kınayarak, uluslararası toplumu İsrail'in operasyonuna karşı çıkmaya çağırdı.

Hamas liderlerinden İsmail Haniye ve diğer üst düzey yöneticiler de İsrail'i protesto etti.

İsrail Parlamentosu'nun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, operasyonu "bir seçim manevrası" olarak değerlendirdi. Tibi, operasyonun, İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki anlaşmaların da ihlali anlamına geldiğini belirtti.

Ramallah'ta Eriha cezaevi operasyonunu protesto eylemleri düzenlenirken, Gazze'nin üzerinde İsrail uçakları görüldü.

İsrail'in Eriha'daki cezaevinden nakletmek istediği Filistin Halk Kurtuluş Cephesi lideri ve milletvekili Ahmed Saadet, İsrailli Bakan Rehavam Zeevi'nin öldürülmesine karışmaktan 2002'den bu yana Eriha'daki cezaevinde tutuluyor.

Saadet, örgütün lideri Ebu Ali Mustafa'nın, İsrail askerlerince, İntifada'nın ilk günlerinde öldürülmesinin ardından, örgütün liderliğine getirilmişti.

İsrailli Bakan Zeevi, Ebu Ali Mustafa'nın öldürülmesine misilleme olarak Kudüs'te öldürülmüştü.

  • KUDÜS (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi