![]() T Ü R K İ Y E ' N İ N B İ R İ K İ M İ |
![]() | |
![]() |
![]() | |||
![]() |
E K O N O M İ | 5 MART 2006 PAZAR | ![]() |
![]() |
| ![]() |
Cari açık 5-7 yıl sürer, alışmalıyız
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin borç yükünde Maastrich kriterlerinin 2006-2007 yıllarında yakalanabileceğini söyledi. Kanal 7 televizyonunda, Mustafa Karaalioğlu'nun yönettiği İskele Sancak programına katılan Bakan Babacan, kamu net borç stoğunun GSMH'ya oranının yüzde 91 iken, yüzde 56-57'ye düştüğünü belirterek, faizler ne kadar yüksekse borç stoğunun o kadar riskli olduğunu söyledi. Faizlerin yüzde 66'lardan yüzde 13'lere indiğine işaret eden Babacan, "Maastrich anlamında yüzde 63-64'lerde borç stoğu. 8 puanlık Maastrich kriterini Türkiye 2006-2007'de yakalar" diye konuştu. Cari işlemler açığında sadece 7 milyar doların enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını vurgulayan Bakan Babacan, 8 milyar dolar seviyesindeki makine ithalatının da 20 milyar doları aştığını hatırlattı. Babacan, "Onlarca yıl sürdürülemez ama 5-7 sene cari açığımız yüksek sürecek. Bundan tedirgin olmamak lazım. Ama kontrollü de olmak lazım" dedi. İSTİHDAM İÇİN TEDBİR PAKETİ Tarımdan diğer sektörlere işgücü geçişinin sağlıklı bir gelişme olduğunu, bunun zamanla tarımdaki verimliliği artıracağını ifade eden Babacan, artık Türkiye'de istihdamın sektörden sektöre kaydığının görüleceğini, bunun sosyal maliyetleri olacağını ve bu geçişi kolaylaştırmak için tedbirler alınması gerektiğini anlattı. Babacan, Çalışma Bakanlığı'nın bununla ilgili çalışmalar yaptığını, Dünya Bankası ile birlikte istihdam odaklı bir reform paketi üzerinde çalışıldığını bildirdi. KİT gelirleri ve faiz dışı fazladaki azalmanın enerji fiyatlarından kaynaklandığına işaret eden Babacan, enerjideki artışları, sanayicilerin daha yüksek maliyete katlanamayacağını düşündükleri için fiyatlara aynı oranda yansıtmadıklarını söyledi. SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI 30 YILDA SIFIRLANACAK Sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması ve genel sağlık sigortasının herkesi kapsaması, kişinin ne kadar katkıda bulunduysa o kadar emeklilik hak etmesini sağlayacak reform paketinin TBMM gündeminde olduğunu hatırlatan Babacan, "Sosyal güvenlik açığını ilk 10 yılda yüzde 1 düşecek, 30 yılda da sıfırlayacağız" dedi.
Vatandaşların beklentileri çok yüksek
Türkiye'nin çok zor dönemlerden geçti ve halkın beklentilerinin de bu yüzden çok yüksek olduğunu söyleyen Bakan Ali Babacan şunları söyledi: "Geçen yıl gıdada enflasyon yüzde 4, giyimde eksi. Halkımızın gelirine baksak, emekli maaşları enflasyonun üzerinde arttı, memur maaşları yine aynı, asgari ücret öyle. Halkımızın satınalma gücü artmıştır, artmaya devam ediyor. Türkiye 2004'te satın alma gücü paritesine göre kişi başına gelir, Bulgaristan ve Romanya'yı yakalamış, 2005'te de geçmişiz. Emekli maaşıyla taksitle otomobil almak mümkün. Sokaktaki vatandaşımızın şikayetleri çok büyük değil."
Serbest kur rejiminde devalüasyon yapılamaz
Türkiye'de işgücü maliyetlerinin artmaya devam edeceğini, asgari ücretlerin 50-100 dolar olduğu ülkelerle rekabet etmenin söz konusu olmadığını belirten Bakan Ali Babacan, serbest kur rejiminde devalüasyonun teknik olarak mümkün olmadığını, zor durumdan iyi duruma geçen bütün ülkelerin paralarının değer kazandığını söyledi. Tekstil toplantısında "bizi kur bu hale getirdi' diyen hemen hemen kimse olmadığını ifade eden Babacan, "Kur artsa pek çok girdinin fiyatı artacak. İhracat üç yılda iki katına çıkmış, yatırım yapıyor, yeni kapasite oluşturuyor ve satışlarını pek çok ihracatçımız..." diye konuştu.
Tekstilde Türkiye'nin o kadar avantajları var ki...
Türkiye'nin dünyanın bir numaralı markalarına üretim yaptığına dikkat çeken Devlet Bakanı Ali Babacan, şunları söyledi: "Tekstilde o kadar önemli avantajlarımız var ki... Giyim perakendeciliği değişti. Avrupa'da 15 günde raflar değişiyor. Bunu yapan perakendeciler dünya genelinde çok başarılı. Rakipleri İspanya, Portekiz, Kuzey İtalya olarak görüyoruz. İşgücü maliyetlerimiz yükselse de kısa sürede AB ortalamasına ulaşamayacak. Devlet olarak en çok önem vermemiz gereken konu eğitim. Diğer konularda sektörler kendileri uyum sağlayacaklardır."
|
![]() |
![]()
![]()
|
![]() |
Ana Sayfa |
Gündem |
Politika |
Ekonomi |
Dünya |
Aktüel |
Spor |
Yazarlar Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın |
![]() |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi |