Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Vakıf ve devlet üniversitelerinde 2005-2006 akademik yılı açıldı. Fatih Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Turgut Balkaş, "Bizim görevimiz, Avrupa Birliği'ne hazır bireyler yetiştirmektir" dedi.
Vakıf ve devlet üniversitelerinde 2005-2006 akademik yılı düzenlenen törenlerle başladı. Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Balkaş, Atatürk'ün hayalinin, Türkiye'nin muasır medeniyetler arasındaki yerini alması olduğunu hatırlatarak, "Bunun yolu Avrupa Birliği'dir. Bizim görevimiz AB'ye hazır bireyler yetiştirmektir" dedi. Balkaş, " Şu anda 348 öğretim elemanımız var. Her 10 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşüyor" dedi. Balkaş, devlet üniversitelerinde ise 1 öğretim üyesine yaklaşık 40-50 öğrenci düştüğünü ileri sürdü. 'Ülkemiz üzerinde oyunlar oynanıyor' Uludağ Üniversitesi'nde 2005-2006 akademik yılı, Fethiye Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı. UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, açılışta yaptığı konuşmada, "Üzüntü ile ifade etmek isterim ki son zamanlarda ülkemiz üzerinde oynanmaya çalışılan oyunlar, tehlikeli boyutlara ulaşmıştır" dedi. Türk üniversitelerinin, toplumsal önemlerinin bilinciyle Türk ulusunun tüm sorunlarına sahip çıkmak ve bu sorunlara çözüm üretmek mecburiyetinde olduğuna değinen Yurtkuran, "Unutulmamalıdır ki bilimin tarafı ve siyasi görüşü yoktur. Bilimsel yöntemler ve doğrular vardır" dedi. Ayrıca Harran Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Gazi gibi birçok üniversitesi ile Lefkoşe Yakın Doğu Üniversitesi'nde de akademik yıl münabesetiyle törenler yapıldı. Arslan: İnsanlar sağlık ve adaletin kıymetini kaybedince anlıyor Kırıkkale Üniversitesi'nin 2005-2006 akademik yılı açılış törenine katılan Yargıtay Başkanı Osman Arslan da yargıdaki aksaklıkları anlatan bir konuşma yaptı. Mahkemelerde 4 milyon insanın davası bulunduğunu, her ailenin ortalama 4 kişi olduğu kabul edilirse yargının 16 milyon kişiye doğrudan hizmet verdiğini belirtti. İnsanların iki şeyin değerini kaybetmeden anlamadıklarını ifade eden Arslan, şunları söyledi: "Bunlardan birincisi sağlık, ikincisi de adalet. Sağlıklı bir insan için doktorun, ilacın, hastanenin hiçbir önemi yoktur. Ancak insan hastalandığında en iyi doktoru, en iyi hastaneyi arar. Adalet de aynı şeyleri kapsar. Toplumda yaşayan insanların, hukuk kurallarına riayet ettiği, başkasının hakkına tecavüz etmediği sürece mahkemeye düşmesine olanak yoktur." Rektör Aras: Eğitim ödeneği arttırılsın
Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, AÜ'nün açılışında yaptığı konuşmada, "Eğitim için ayrılan ödenekler artırılmalı" dedi. Prof. Aras, dünyada öğrenci başına 3500 dolar bir destek verildiğini ancak Türkiye'nin bunu hiçbir zaman yakalayamadığını öne sürerek, "Beklenen, her türlü olumsuz koşulun varlığında bile eğitim için ayrılan ödeneklerin artırılmasıdır" dedi.
|
|