Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Türkiye'nin Kıbrıs deklerasyonuna verilecek yanıt AB Daimi Temsilciler toplantısını karıştırdı. Rumların tanıma konusunda ısrar etmeleri nedeniyle görüşmeler tıkandı.
BERİVAN ORUÇOĞLU / BRÜKSEL
Edinilen bilgiye göre, toplantıda İngiltere'nin hazırladığı metinden "tatmin olmadıklarını" kaydeden Rumlar, taslakta Türkiye'ye Rumları tanıma çağrısı yapılmasını istedi. Toplantıyı tıkayan en önemli konulardan biri ise Türk limanlarının Rumlara açılmasının takvime bağlanması isteği oldu. İngiltere'nin AB Daimi Temsilcisi John Grant'in AB'li muhattaplarıyla yapacağı ikili görüşmelerde çıkış yolu arayacağı belirtiliyor. Fransa'dan Rumların talebine destek Rumların bir diğer önerisi ise protokolün uygulanmasını Ortaklık Konseyi veya uygulanabilir sorun giderme mekanizmaları yerine özel bir takip mekanızması kurularak izlenmesi oluşturdu. Fransızlardan da Rum Kesimi'ne destek geldi. Toplantıya iki taleple giden Fransızlar, deklarasyonda mutlaka Rumların tanınmasını ve protokol uygulamasının 2006'da yakından izlenmesi ifadelerinin keskinleştirilmesini önerdi. İşte karşı deklerasyon taslağı
'Görüşmeler başlayınca Türkiye Kıbrıs'ı fiilen tanıyacak'
AB Konseyi Hukuk Danışma Bürosu'nun, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki deklarasyonunu inceleyerek, 31 Ağustos'ta COREPER'e görüş bildirdiği öğrenildi. Basına yansıyan görüş belgesinde, müzakerelerin AB ile Türkiye arasında değil, "25 AB üyesi devlet ve Türkiye arasında" gerçekleşeceği hatırlatılarak, müzakerelerin başlamasının, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye tarafından de facto (fiilen) tanınması anlamına geleceği" savunuldu. Hukuk Bürosu'nun görüşü yaptırım niteliği taşımıyor.
|
|