Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Ankara'da yedikleri et nedeniyle rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 14 kişide şarbon belirtisi çıktı. Olay üzerine Sinanlı Köyü karantinaya alınarak hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Köyde 6 kişilik bir ekip sürekli sağlık taraması yapıyor.
BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA
Köylülere aşı yapıldı Şarbonun civar köylere yayılmaması için köy karantina altına alındı. Köye hayvan giriş çıkışı yasaklandığı gibi, hayvanların ağıldan dışarıya çıkmasına bile izin verilmiyor. Çiftçiler ise hayvanların yanına maskelerle giriyor. Şarbona karşı tüm köylülere ve köyde bulunan hayvanlara şarbon aşısı yapıldı. Toplam 200 hayvan öldü Şarbondan dolayı köyde can kaybı yaşanmaması için Ankara İl Sağlık ve Haymana İlçe Sağlık Müdürlükleri köyde sürekli inceleme yapıyor. Bunun için 4 doktordan oluşan 6 kişilik bir ekip köyde bulunduruluyor. Ekipler köyde sürekli sağlık taraması yapıyor. Şarbonun etkisinin 21 gün sürdüğünü belirten yetkililer, 6 gün önce köyde şarbon vakasının görüldüğünü, karantinanın 15 gün daha devam edeceğini belirttiler. Sinanlı Köyü'nde şimdiye kadar 70'i büyükbaş, 130'u küçükbaş olmak üzere toplam 200 hayvan şarbon yüzünden öldü. Köyde bine yakın büyükbaş, 3 bine yakın küçükbaş hayvan bulunuyor. Kazlar imha edilecek Bu arada köydeki zararın 250 milyar liranın üzerinde olduğu kaydediliyor. Köylüye şimdiye kadar maddi olarak yardımda bulunulmamış, sadece hayvanlar aşılanmış ve şarbondan etkilenenlere bedava ilaç verilmiş. Öte yandan köyde bine yakın kaz bulunduğu belirtiliyor. Köylüler şarbonun bu kadar hızlı yayılmasına kazların her yere girip çıkmasının neden olduğunu düşünüyor. Bu yüzden köy ihtiyar heyeti bütün kazların imha edilmesine kararı vermiş. Geçimini kazlarla sağlayan bazı köylüler ise bu imha kararına şiddetle karşı çıkıyor. Köyde yakın bir tarihte jandarma zoruyla kazların imha edileceği dedikodusu dolaşıyor. Şarbonlu koyunun tamamını yedik İdris Özcan, şarbon hastalarından biri. Elindeki şarbon yarasını normal bir cilt problemi zanneden Özcan, bunun için ilk aşamada bir girişimde bulunmamış. Yarası iyileşmeyince doktora giden Özcan'a şarbon teşhisi konulmuş. Özcan, "Koyun hastalandı biz de kestik yedik. Şarbondan dolayı öldüğünü bilmiyorduk. Sonra anlaşıldı. Şarbonlu koyunun tamamını ben ve ailem yedik. Ama bende etkili oldu" dedi. Köylüler basit bir maskeyle mikroptan korunmaya çalışıyor
Şarbon mikrobu solunum yoluyla rahatlıkla alınabildiği halde köylüler, hayvanların yanına basit maskelerle giriyor. Halbuki çok küçük zerreciklerden oluşan şarbon bakterilerinden, ancak özel filtelerle desteklenmiş maskeler sayesinde tam olarak korunabiliyor.
|
|