Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Geçtiğimiz yıl Türkiye'den ithal ettiği balları sahte olduğu gerekçesiyle iade eden Avrupa Birliği'nin, dünyada yalnızca Türkiye'de üretilen çam balından vazgeçemediği ve yeniden ithalata hazırlandığı öğrenildi.
Yılmaz YILDIZ / İSTANBUL
İstanbul Ticaret Odası'nın düzenlediği ve balcılık sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı seminerde konuşan Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, Avrupa ülkelerinin yeniden çam balına yöneldiğini bildirdi. AB'ya bal ihracatında çam balının şu an için tek fırsat olduğunu öne süren Altıparmak, "Bir süre orman balı ile idare etmeye çalıştılar ancak çam balının yerini tutmadı. Şimdi yeniden çam balına yöneliyorlar. Fiyatlar yüksek olmasına rağmen ihracat şansı olabilir" dedi. AB'den dönen ballarımız Çin balı mı? Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ise balda yapılan sateciliklere dikkat çekti. Bal üretiminde ilk iki sırayı paylaşan Çin ve Arjantin'in, ABD ve AB'nin kloro fenikol ve antibiyotik bulunduğu gereçesiyle iade ettiği balları imha etmeyerek Ortadoğu ülkelerine sattığı yolunda söylentiler olduğunu belirten Altıparmak, "Çin balı çok ucuz olduğu için pahalı bal ile karıştırıp satanlar var. Avrupalı yetkililer, iade edilen Türk ballarında da aynı maddelerin olduğunu söylüyor. Avrupa'dan dönen Türk ballarının, imha edilmesi gereken Çin balı olup olmadığı araştırılmalıdır" dedi. Binbirçiçek Bal Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Yılmaz da, Türkiye'nin tartışmaları bir kenara bırakıp, yıllık 600-700 milyon dolarlık bal ithalatı yapan Avrupa ülkelerine gelecek 5 yıl içerisinde 100-200 milyon dolarlık bal ihracat yapabilecek altyapıyı hazırlaması gerektiğini söyledi. Bunun için öncelikle Bal İzleme ve İyileştirme Kurulu oluşturulması gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Artık insanların balın kalitesinin iyileştirilmesine kafa yorulması lazım. Balda kalite doğadan başlar" dedi. Aksu Vital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu ise bal satışlarının ciddi oranda dibe vurduğunu ve fiyatların geçen yılların çok altında olduğunu bildirdi. Türkiye'nin bal ihracatının en iyi dönemde bile 18 bin civarında olduğuna dikkat çeken Aksu, "1.2 milyon ton olan dünya bal üretiminin 400 bin tonluk kısmının ticari hareket içerisinde yer alıyor. Türkiye bu pastadan binde bir oranında bile pay alamıyor" diye konuştu. Toplantıda yer alan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Sait Kılıç, bu talep üzerine yaptığı açıklamada İTO'nun böyle bir biriminin olduğunu ve isteyen üyelerin hukuk müşavirliği hizmetinden faydalanabileceğini duyurdu. AB pazarına çam balıyla girebiliriz AB'ya bal ihracatında çam balının şu an için tek fırsat olduğunu öne süren Altıparmak, şunları söyledi: "Çam balının şansı var çünkü Türkiye çam balı üretilen tek ülke. Sahte bal olayından sonra AB çam balı alımını da durdurdu. Orman balı ile idare etmeye çalıştılar ancak olmadı. Şimdi yeniden çam balına yöneliyorlar. Fiyatlar yüksek olmasına rağmen minimum seviyelerde ihracat şansı olabilir."
Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Prof. Dr. Nevzat Artık da son dönemde 3 bin 564 gıda denetimi, 9 bin 500 adet de balla ilgili denetim yapıldığını bildirerek, sahteciliği bitirmeye kararlı olduklarını vurguladı.
|
|