Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Türkiye, eğitim müzakerelerinde Avrupa'nın "mükemmel uygulamaları" ile karşılaşacak. Öğretmenlere AB kılavuzu dağıtan MEB, Avrupa'daki uygulamalara Türkiye'nin de muhatap olacağını duyurdu.
Türkiye 26 Ekim'de Brüksel'deki toplantıda başlayacak eğitim müzakerelerinde Avrupa'nın "mükemmel uygulamaları" ile karşı karşıya gelecek. AB tarafından belirlenen, İsveç'teki kitap okumadan, Belçika'daki yabancı dil eğitimine kadar bir dizi mükemmel örnek, müzakere masasında olacak. AB tarafından müzakere aşamasında Türkiye'ye de sunulacak "mükemmel uygulamalar" olarak adlandırılan örnek girişimler arasında yabancı dil eğitimi konusunda Belçika öne çıkıyor. Yabancı dil öğrenim kalitesinin iyileştirilmesi konusundaki uygulamalara, Belçika Eğitim Bakanlığı'nın Avrupa ve dünya dilerinde olmak üzere 18 yabancı dilde eğitim olanağı sunması örnek veriliyor. Türkiye ise yabancı dil olarak İngilizce'nin yanısıra sınırlı olarak Almanca ve Fransızca ve bu yıl ilk defa ortaöğretimde başlanan Rusça eğitimi veriyor. Avrupa eğitimdeki yabancı dil çeşitliliğinde Belçika'yı işaret ederek, Türkiye'den yabancı dil seçeneğini artırması isteyecek. En 'mükemmel' okumalar
Kitap okuma konusunda İsveç eğitimi "mükemmel" olarak değerlendirildi. İsveç'te velilerle birlikte okullarda 10-12 yaş grubundaki çocuklara günde yarım saat kitap okuma alışkanlığı özendiriliyor. Almanya da, okuma uygulamaları konusundaki bir diğer "mükemmel ülke". Almanya da okuma konusunda günlük gazetelerden yararlanılıyor ve öğrencilere günlük gazeteler ücretsiz olarak dağıtılıyor. Türkiye'de ise MEB, bu yıl ilk defa bir genelge ile ilköğretim okullarında haftada bir gün, sınıfta 30 dakika boyunca kitap okutulması talimatını verdi. Bakanlık 71'i yerli, 39'u yabancı yazarın kitaplarından oluşan "100 Temel Eser" listesi belirleyerek bu kitapların, okuma saatinde öncelikli olmasını istedi.
|
|