Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
CHP'ye takıldı ''İslam Özel Sektörün Geliştirilmesi" ile ilgili tasarının CHP'nin itirazları nedeniyle yasalaşmadığı için, Türk özel sektörü bu kurumdan kaynak alamıyor.
CHP'nin karşı çıkması üzerine Meclis'te onaylanmayan bir anlaşma, Türk özel sektörünün önemli bir kaynaktan yoksun kalmasına yol açtı. CHP'nin karşı çıktığı ''İslam Özel Sektörün Geliştirilmesi Kurumunu Kuran Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" Meclis Sanayi Komisyonunda kabul edilmesine rağmen, Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmeyi bekliyor. Anlaşmanın Meclis'te onaylanmaması nedeniyle Türk özel sektörü milyarlarca dolarlık kaynağı İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu'ndan alamıyor. İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu İslam Kalkınma Bankası'nın 2-3 Kasım 1999 tarihlerinde Cidde'de yapılan toplantısında kurulmasına karar verildi. Tüzel kişiliğe sahip olan bu kurum, İslam ülkelerindeki özel sektör yatırımlarına finansman desteği sağlıyor. 3,7 milyar dolar geldi İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu 8 Temmuz 2000 tarihinde faaliyete başlarken, Türkiye ise 1 Eylül 2003 tarihinde bu anlaşmayı onayladı. Türkiye, İslam Kalkınma Bankası kaynaklarından bugün kadar 3,7 milyar dolarlık kaynak aldı. Türk özel sektörünün bu kurumdan kaynak alabilmesi için anlaşmanın Meclis'te onaylanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bolat: Anlaşma karşımıza çıktı
MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, İslam Kalkınma Bankası bünyesinde kurulan İslam Özel Sektörününün Geliştirilmesi Kurumu'nun kaynaklarından yararlanmak için müracat ettiklerini belirtirken, "Ancak bizim önümüze anlaşmanın henüz Meclis'ten onay almaması çıktı. Anlaşma Meclis'ten onaylanmış olsaydı, Türk özel sektörü bu kurumdan yüklü miktarlarda kaynak alma imkanı olacaktı" dedi.
|
|