Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Maliye, fiyatların alıp başını gittiği, bir dairenin dahi 800-900 bin dolara alıcı bulduğu gayrımenkul piyasasını vergi takibine aldı. Bakanlık risk analizleri sonucu incelenecek kişileri tek tek belirledi.
Maliye Bakanlığı, gayrımenkul piyasasında fiyatların başını alıp gitmesi, çok katlı konutlarda yeralan dairelerin dahi 800-900 bin dolara alıcı bulması üzerine, konut üreticilerini vergi takibine aldı. Konut sektöründeki aşırı talep patlaması, büyük firmaların inşa edecekleri yüksek bedelli konutların daha proje aşamasında satılması, Maliye Bakanlığı'nda da gözlerin bu sektöre çevrilmesine neden oldu. Mevcut gelişme üzerine harekete geçen Maliye Bakanlığı, konut sektöründeki canlanmaya paralel, konut üreticilerinin vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getirip getirmediklerinin incelenmesi kararını aldı. Bu incelemenin de Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde görev yapan Gelirler Kontrolörleri eliyle gerçekleştirilmesi görüşü benimsendi. Tapu kayıtları istendi Daha sonra da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden Ankara, İstanbul ve İzmir'de son 1 yıl içinde 10 ve üzerinde, küçük merkezlerde ise 5 ve üzerinde konut satan kişi ve kuruluşların listesi istendi. Gelen bilgiler Vergi İstihbarat Merkezi'nde hemen değerlendirmeye alınırken, risk analizleri sonucunda konut sektöründe incelenecek kişi ve kuruluşların isimleri de tek tek belirlenmeye başlandı. İncelemeler başladı Gelirler Kontrolörleri, ilk aşamada 2005 programına göre turne denetimi yapılan Afyon, Balıkesir, Çorum, Hatay, Kahramanmaraş, Ordu ve Samsun illerinde sektöre yönelik araştırmalar yaptı. Vergi İstihbarat Merkezindeki değerlendirmeler sırasında isimleri belirlenen müteahhit ve inşaat firmaları arasında bu 7 ilde bulunan konut üreten ve satanların kayıtları da incelendi. Bu incelemelere ilişkin raporların yazım işlemleri sürerken, Eylül ayı içinde İstanbul ve İzmir Grup Başkanlıkları eliyle bu iki ilimizdeki büyük konut firmaları ve yap-satçılar da mercek altına alındı. Aynı şekilde merkezde görev yapan Gelirler Kontrolörleri de, Ankara'daki konut hareketlerini denetim kapsamına aldı. Sektöre yönelik incelemeler sırasında, son 1 yıl içinde belirlenen limitlerin üzerinde konut satan kişi ve kuruluşların defterleri ile banka hesaplarına da tek tek bakılıyor. Emlağı kaça satın aldığı sorulacak Bu arada Gelirler Kontrolörleri, denetimler sırasında alıcı ifadelerine de başvurma kararı aldı. Bu doğrultuda, tapu kayıtlarına göre, incelemeye tabi tutulan müteahhit ya da firmalardan konut alan kişi ve kuruluşlara, söz konusu emlağı kaça satın aldığı ve ödemeyi ne şekilde yaptığı tek tek sorulacak.
Böylece, emlağın gerçek satış fiyatına ulaşmaya çalışacak olan Maliyeciler, düşük beyanda bulunarak, gelir ya da kurumlar vergisi kaçıran konut üreticilerini de ortaya çıkaracak. Aynı şekilde düşük beyanın neden olacağı tapu harcı kaçağı ile de mücadele edilmiş olacak. Mortgage, istihdamı da olumlu etkileyecek Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, uzun vadeli, uygun şartlı konut finansman sistemine (mortgage) ilişkin hazırlanan kanun taslağında, uluslararası rekabet avantajı sağlanması açısından konut kredisi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirim öngördüklerini, ancak bunun uygun görülmemesinin, sistemin çalışmaması anlamına gelmediğini söyledi. Enflasyonun düştüğü ortamda sistemin çalışmasından endişesi olmadığını ifade eden Cansızlar, faizlerin daha da ineceğini düşündüğünü kaydetti. Mortgage sisteminde herkesin aynı anda konut sahibi olacağı bir sistem olmadığını vurgulayan SPK Başkanı Cansızlar, sistemin istihdamı ve ekonomiyi olumlu etkileyeceğini söyledi. Metrekaresi 2 bin 700 dolar
Maliye Bakanlığı'nın vergi incelemesi başlattığı konut piyasasında, özellikle lüks konutlar peynir ekmek gibi satılıyor. Metre karesi 2 bin 700 dolarlara kadar satılan bu konutlar, daha proje aşamasında alıcı buluyor. Konutlar, temelleri bile atılmadan çoğu zaman da aşırı talep yüzünden kura ile satılmış oluyor.
|
|