Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Başbakan Erdoğan, 3 Ekim'de AB ile müzakerelere başlama kararının ardından yeni hedefi "Maastricht Ekonomik Kriterleri"ni yerine getirmek olarak belirledi. Erdoğan, "Ekonomi şaha kalkacak, yabancı sermaye de atağa geçecek" dedi.
3 Ekim'de zorlu bir pazarlığın ardından istediğini alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni hedefi, AB'nin ekonomik şartlarını içeren, "Maastricht Kriterleri'ni yerine getirmek" olarak belirledi. Erdoğan, bu konudaki açıklamayı önceki akşam saatlerinde Tanıl Küçük başkanlığındaki İstanbul Sanayi Odası (İSO) heyetini kabul etti. Erdoğan, İstanbullu sanayicilere 3 Ekim'de başlayan müzakerelerle birlikte ekonominin de şaha kalkacağını belirterek, "3 Ekim'in ekonomiye yansımaları çok çok iyi olacak. Düzelen ekonomik dengeler çok daha iyi noktalara gelecek. Ayrıca yatırım yapmak amacıyla çok sayıda yabancı yatırımcı Türkiye'ye gelecek. Göreceksiniz herşey daha güzel olacak" ifadelerini kullandı. Tanıl Küçük de, Türkiye'de 3 yılda ekonomide olumlu gelişmeler olduğunu Başbakan'a aktarırken sıkıntıları da dile getirdi. Sanayide üretimin, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle düştüğüne dikkat çeken Küçük, teşviklerin sektörel ve bölgesel teşvik uygulamasını istedi. Kur sorununu kabullenelim Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de İSO heyetini kabulünde AB açısından geçmişte olduğu gibi şaşalı desteklerin olmadığı bir dönem yaşandığını söyledi. Döviz kurunda bu saatten sonra yapılacak ayarlamaların, bütün sektörleri sıkıntıya sokacağını ifade eden Tüzmen, "Bu nedenle artık bunu bir veri olarak kabul edip, yolumuza devam edelim. Bu saatte yapılacak çıkışların anlamı yok" diye konuştu.
Bu arada Türkiye, Maastricht kriterlerinde yüzde 4 olan enflasyon kriterine çok yaklaşarak enflasyonu yüzde 6.5 seviyesine indirdi. Borcun GSMH'ya olan oranını yüzde 60 olarak belirleyen kriterde ise Türkiye yüzde 73 seviyesine ulaştı. Bütçe açığının GSMH'ya oranında ise yüzde 3 olan hedefe, yüzde 4.7 ile yaklaşmış oldu. Yüzde 5'lik faiz kriterinde ise Türkiye yüzde 16 seviyesinde bulunuyor.
|
|