AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Oltalarına AB takıldı

AB'ye uyum yasaları çerçevesinde amatör balıkçılardan istenen ve yaklaşık 1 milyarlık bir maliyetle elde edilebilen 'Miço Yeterlilik Belgesi'ni almaya maddi imkanları yetmeyen balıkçılar zor durumda

Amatör balıkçılara, AB'ye uyum yasaları çerçevesinde 'Miço Yeterlilik Belgesi' alma zorunluluğu getirildi. Miço Yeterlilik Belgesi'nin 1 milyar lirayı bulan bir maliyetle alınabildiğini belirten amatör balıkçılar ise "Biz geçimimizi günlük yakaladığımız 5-10 kilo balıkla sağlıyoruz. Bu parayı verebilmemiz çok zor. Yetkilileri, amatör balıkçıların sonunu getirecek bu uygulamaya son vermeye çağırıyoruz" diyorlar. Balıkçılar ayrıca alınan karar sonrasında, denetimlerini sıklaştıran 'Sahil Güvenlik' ekiplerinin, evrak eksikliği nedeniyle, birçok balıkçıya milyarlarca lira ceza kestiğini de söylüyorlar.

Eski balıkçılar muaf tutulsun

Kararı, 'Ekmek Kavgası' yazılı bir afişle protesto eden Mimarsinan Limanı'ndaki balıkçılardan Birol Enginer, 10 yaşından beri amatör balıkçılık yaptığını, kararla birlikte, Sahil Güvenlik ekiplerinin amatör balıkçılara ceza yağdırdığını anlattı. Enginer, üç ay önce kendisine de 980 milyon lira ceza kesildiğini belirtti. 17 yıldır, 6 metrelik teknesiyle ailesini geçindirdiğini ifade eden Şener Barışlı ise, 10 yıldan fazla amatör balıkçılık yapanların, söz konusu uygulamadan muaf tutulmalarını talep etti.

'Tirol' yasaklanmazsa olta balıkçılığı bitecek

Marmara Denizi'ndeki balık türlerinin giderek yok olması, geçimini balıkçılıkla temin edenleri zor durumda bırakıyor. Denize olan tutkusu nedeniyle kendi başına bir deniz müzesi oluşturan Balıkçılar Derneği Başkanı Haydar Deniz, "Dünyada yasaklanan sonar cihazları ve tirol için yasal önlem alınmazsa, 10 yıl sonra olta balıkçılığı diye bir şey kalmaz" dedi. Deniz, 50 yıl önce kıyıdan kepçeyle balık tutulduğunu, Marmara Denizi'ne açılan her balıkçının, oltasıyla en az 50 kilo balık tutarak geri döndüğünü, bugün ise 3 kilo balığı zor tutttuklarını kaydetti. Deniz, "Gırgırla avlanmak 5 yıl süreyle yasaklansın. O zaman Marmara Denizi, 30 yıl öncesine geri dönebilir. Alınacak önlemler binlerce insana iş ve ekmek kapısını yeniden açar" diye konuştu. Marmara'da soyu tükenmiş balıklardan Kolyoz, Zargana ve Çipura'nın 17 Ağustos depreminden sonra tekrar görülmeye başladığını söyleyen Deniz, "Depremin Marmara tabanında yarattığı kırığın balıklar için yeni ve güvenilir yataklar oluşturduğunu sanıyoruz" dedi.

MİÇO BELGESİ NASIL ALINIR?

Amatör balıkçıların Miço Belgesi alabilmeleri için öncelikle, ortaokul mezunu olmaları şartı aranıyor. İlk kez belge alacak bir balıkçının, sabıka kaydı, savcılık soruşturma belgesi, sağlık raporu, ikametgah belgesi ve nüfus cüzdanı suretiyle birlikte, Karaköy civarındaki özel kurslardan birine kayıt yaptırması gerekiyor. 15 günlük kursun ardından yapılan sınavda başarılı olan adaylar, sınav başarı belgesi ile birlikte İstanbul Liman Başkanlığıína müracaat edebiliyorlar. Bütün bu işlemlerin, yaklaşık 1 milyar liraya malolduğu kaydediliyor.



6 Ağustos 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED