|
|
Avrupa Birliği'ne sunulmak üzere hazırlanan Katılım Öncesi Ekonomik Program'da olumlu bir tablo çizildi. Programda, harcamaların azaltılacağı belirtilerek, vergi artışının olmayacağı taahhüt edildi. Ek vergilerin ise, 2004'den itibaren kaldırılacağı vurgulandı. Faiz dışı fazla hedefi 2006'ya kadar yüzde 7 olarak belirlendi. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Hazine, DPT ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ve Aralık ayı içerisinde Avrupa Birliği'ne sunulacak olan katılım öncesi ekonomik programda harcamaların azaltılacağı üzerinde duruldu.
Vergi yükü azalacak
Üç yıllık süreçte vergi artışı öngörülmüyor. Gelir, Kurumlar Vergisi ve temel ihtiyaçları üzerindeki vergi oranlarının indirilmesi planlanıyor. 2003 yılında yüzde 26.7 seviyelerinde olan vergi yükünün 2006'ya kadar yüzde 25 seviyelerine çekilmesi hedefleniyor. Faiz dışı fazla konusunda ise, ekonomik büyümeyi destekleyecek kamu finansmanı dengesinin korunacağının altı çiziliyor. Faiz dışı fazla ile ilgili hassasiyetin Uluslararası Para Fonu ile program yürüse de, yürümese de süreceği belirtiliyor. Bu noktada 2006 yılına kadar faiz dışı fazla hedefinin Özelleştirme Fonu dahil yüzde 7 olması planlanıyor. IMF'nin şu an yüzde 6. 5 olarak belirlediği, ancak özelleştirme gelirlerinin dahil edilmediği hedefe hemen hemen yakın bir rakam anlamına geliyor.
Memura yarayacak
2006 yılına kadar KİT'ler hariç genel devlet harcamaları 1 puan düşürülecek. Şu anda 36. 3 olan harcamaların Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya oranı yüzde 35'e çekilecek. Toplam harcamalar içerisinde yatırım harcamalarının artırılması öngörülüyor. Programda özellikle memurların, ekonomik büyümeden payını alması hedefleniyor. Halen yüzde 10'un üzerinde seyreden kamu kesimi borçlanma gereği ise, 2006'ya kadar yüzde 2, 5 seviyelerine çekilecek.
|
|