|
|
Kriz, olağanüstü hal ve savaşta uyarı ve ikaz amaçlarıyla halkın birinci elden bilgilendirilmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) radyo ve televizyon yayını yapmasına imkan veren yasa tasarı taslağı hazırlandı. Düzenlemede, söz konusu yayınların Meteoroloji ve Polis Radyosu statüsünde, ücretsiz frekans tahsisi ile gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, 2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'nun 4. maddesinde değişiklik öngören kanun tasarı taslağını ilgili kuruluşlara göndererek görüşlerini sordu. Kanun tasarı taslağında öngörülen yeni düzenleme şöyle: "Radyo ve Televizyon yayınlarının düzenlenmesi ile yurt içine ve yurt dışına yayın yapılması, devletin tekelindedir. Bu tekel, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından kullanılır. Ancak bu kanunda belirtilen esaslara uygun yayın yapmak şartıyla TSK, Polis ve Meteoroloji teşkilatlarının devamlı ikaz ve duyuru maksadıyla radyo istasyonu kurmaları, sürekli ve kesintili radyo ve televizyon yayını yapmaları için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından frekans tahsis edilir."
Amaç bilgilendirmekTaslak gerekçesinde, TSK'nın görevleri hatırlatılarak, günümüz kriz ve harp dönemlerinin topyekün hazırlığı öngördüğü ve tehdidin ulusların yaşamsal kaynaklarına hızla yöneldiği kaydedilerek, şu görüşlere yer verildi: "Bu gibi olağanüstü dönemlerde, her türlü tehdit ve tehlikeye karşı ulusun bilinçli ve hazırlıklı olması, harbin kazanılmasının temel prensiplerindendir. Bu ihtiyaçtan dolayı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılacak radyo/televizyon yayınlarının, TSK'nın görevleri ile ilgili alanlarda katkı sağlayacağı ve barış zamanından itibaren halkın bilgilendirilmesine yardımcı olacağı düşünülmüştür." TV'LER REKLAMDAN 224,4 TRİLYON KAZANDI
Ulusal yayın yapan 16 televizyon kuruluşu, geçen yıl toplam 224 trilyon 486 milyar lira reklam geliri elde etti. Televizyon kuruluşları 2001 yılında kazandıkları reklam gelirlerini, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) bildirdi. Buna göre, geçen yılın reklam geliri sıralamasında Kanal D birinci olurken, ikinciliği ATV, üçüncülüğü Show TV aldı. Kanal D, 57 trilyon 500 milyar lira ile "en fazla reklam geliri elde eden ulusal kanal" olurken, en düşük reklam gelirini ise 322 milyar lira ile Flash TV kazandı. ATV'nin 51 trilyon 596 milyar lira ile ikinci olduğu sıralamada, Show TV ise 51 trilyon 209 milyar lira ile 3'üncülüğü elde etti. Sıralamada, 13 trilyon 108 milyar lira ile dördüncü olan TRT ise 12 televizyon kuruluşunu geride bıraktı.
|
|