|
|
TBMM Başkanvekili Yalova, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren Anayasa değişikliği teklifi hazırladı. Yüksek mahkemenin üye sayısını 15'e çıkartan teklif, Yüce Divan kararlarına da temyiz yolunu açıyor.
TBMM Başkanvekili ve ANAP Aydın Milletvekili Yüksel Yalova, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren ve Yüce Divan kararlarına temyiz yolu açan Anayasa değişikliği teklifi hazırladı. Yalova'nın, başkanlığını yaptığı Uzlaşma Komisyonu'na da sunduğu değişiklik teklifinde, Yüce Divan kararlarına "Temyiz yolu" da açılıyor. İkili bir yapı getiren teklife göre, Anayasa Mahkemesi üyelerinden belirlenecek bir grup üye Yüce Divan olarak görev yapacak. Cumhurbaşkanı'nı, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyelerini, Başsavcıları, Cumhuriyet Başsavcı Vekilini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılayacak bu mahkemenin kararları mevcut uygulamadaki gibi "kesin" olmayacak. Bu mahkemede alınan kararlar, "Temyiz mahkemesi" olarak 15 üyenin görev yaptığı Anayasa Mahkemesi'ne götürülebilecek. Üye sayısı 15'e çıkarılıyor Anayasa'nın 146. maddesini değiştirerek üye sayısının 11'den 15'e çıkartılmasını öngören teklife göre, üyelerden dördü Yargıtay, üçü Danıştay, birer üye de Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay Genel Kurulu'nca en az üç yıl üyelik görevinde bulunmuş, üyeleri arasından salt çoğunluğun ve gizli oyuyla seçilecek. Bu kurumların başkan ve üyesi olmamak şartıyla; ikisi valilik, rektörlük, müsteşarlık, müsteşar yardımcılığı görevlerinde en az üç yıl bulunmuş olanlar arasından, biri de Anayasa, İdare, Ceza Hukuku veya Ekonomi ve Maliye alanlarında en az oniki yıl öğretim üyeliği yapmış profesör ve doçentlerden olmak üzere üç üye TBMM'ce gizli oyla seçilecek. Cumhurbaşkanı da, biri aynı niteliklere sahip profesör ve doçentler arasından, biri de onbeş yıl avukatlık yapmış olanlar arasından olmak üzere iki üyeyi belirleyecek. Teklifte yeralan bir geçici madde ile bu Anayasa değişikliğinin yayımlandığı tarihte Anayasa Mahkemesi'nde yedek üye olanlar asıl üyeliğe geçmiş sayılacak. Yalova'nın, Anayasa'nın 149. maddesinde de değişiklik öngören teklifi, Anayasa Mahkemesi'nin karar oylamalarında eşitlik durumunda en kıdemsiz üyenin görüşme ve oylamaya katılamayacağını da öngörüyor. Yürürlüğün durdurulması
Anayasa'nın 153. maddesini de değiştiren teklif ile "Yürürlüğün durdurulması" kararları yasal hale getiriliyor. İptal edilen yasa, KHK ve TBMM içtüzüğü hükümleri, iptal kararının verildiği gün yürürlükten kalkacak. Gereken durumlarda Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilecek. Bu tarih, kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemeyecek.
|
|