T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Gözyaşları dinmedi

Marmara depreminin 3. yılı anma törenlerinde, gözyaşları sel oldu. Yakınlarını kaybedenler sabaha kadar dua etti.

Marmara depreminin üçüncü yılında yaşamını yitirenler, depremin merkez üssü Gölcük ile İzmit ve Yalova'da anıldı. Gölcük'teki Deprem Şehitliği'nde gün boyu toplu dualar edildi. Akşam üzeri de mevlide katılan çok sayıda Gölcüklü, akşamın ilerleyen saatlerinde de Kavaklı sahilindeki Barbaros Hayrettin Lisesi bahçesinde toplandı. Depremde 5 öğretmen ve 52 öğrencisini kaybeden okulun bahçesinde kurulan barkovizyon sistemiyle, gazeteci Can Dündar'ın hazırladığı "O Gece", Discovery Channel'ın yapımını üstlendiği "Great Earthquakes" ve Cem Fakir'in "Üsküdar Vapuru" adlı belgeselleri Gölcüklüler'ce izlendi.

Saatler 03.02'yi gösterdiği sırada, bahçede dev okul logosunun etrafında toplanan öğrenciler ve depremde yaşamını yitirenlerin yakınları, bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. DTP Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar da burada depremzelerle birlikte etkinliklere katıldı. İzmit'teki anma töreni de Bekirpaşa Beldesi'nde yaptırılan deprem anıtı ile Cumhuriyet Parkı önünde gerçekleşti.

Deprem önceden bilinecek

Eletronik ve bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler, deprem riski taşıyan Türkiye'nin imdadına yetişiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, teknolojinin son imkanları ile kurulan ve deprem yer hareketi gözlemlerini anında değerlendirebilen Deprem Erken Uyarı Sistemleri'ni hayata geçiriyor. Hasar yaratabilecek düzeyde bir depremi hemen tespit ederek ilgili kurumlara otomatik ileten sistem, yüksek gerilim hatlarındaki akımın kesilmesi, kritik kimyasal üretim yapan fabrika ve nükleer santral ve rafinelerin tehlike yaratabilecek faaliyetlerininin durdurulması, metro ve banliyö trenleri gibi toplu taşıma araçlarının durdurulması gibi çok önemli tedbirleri alabiliyor. Proje, İstanbul Valiliği, Birinci Ordu Komutanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın lojistik katkıları ile yürütülüyor.

Proje ili İstanbul'un yoğun yerleşim, ticaret ve sanayi bölgelerinden seçilen noktalara 100 adet kuvvetli yer hareketi istasyonu kuruldu. Bu istasyonların olası bir depremle tetiklenmesinden sonra kaydedilecek deprem hareketi bir GSM şebekesi ile Kandilli Rasathanesi Veri Merkezi'ne kısa mesajlar halinde gelecek.

Bilgisayar ortamındaki veriler gerekli birimlerde yer alan bilgisayarlarda anında görüntülenecek. Projenin acul mücadele ayağı 1 Ağustos tarihinde deneme çalışmalarına başladı. İstanbul'da hasara neden olabilecek büyük bir deprem yaratma potansiyeline sahip fay hatlarına en yakın yerlere 10 adet kuvvetli yer hareketi istasyonu kuruldu.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ

    Akcan deprem bölgesine gidemedi

    Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, 17 Ağustos depreminin toplumdaki acıları yeniden tazelediği için "Ankara'da bir genel değerlendirme yapmayı daha mantıklı buldum" dedi. Akcan, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara depreminin 3. yıldönümü nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü'nde bir basın toplantısı düzenledi. Akcan, toplantısını neden deprem bölgesinde düzenlemediğine ilişkin bir soruya "Ben kendimi bir ikilem içinde... 'Yapsam mı, yapmasam mı; oraya gitsem mi gitmesem mi' şeklinde şahsi olarak söylüyorum, bir değerlendirme ve karar verme güçlüğü içindeydim. Burada bir değerlendirme yapmayı daha mantıklı buldum" dedi.

  • ANKARA

    Deprem bölgesinde 100 kişi din değiştirdi

    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, deprem bölgesinde 100 kişinin dinini değiştirdiğinin tespit edildiğini bildirdi. Yılmaz, Adapazarı'nın Karaman Mahallesi'nde yaptırılacak 17 Ağustos Camii'nin temel atma töreninde, Marmara depremi sonrasında bölgede yürütüldüğü iddia edilen misyonerlik faaliyetlerine karşı çalışma başlattıklarını bildirdi. İnsanların düştüğü zor durumdan yararlanılmak istenildiğini anlatan Yılmaz, "Müfettişlerimiz tarafından yürütülen çalışmalarda, İslam dinini bırakarak, Hıristiyan dinini tercih eden 100 kişinin bulunduğunu tespit ettik" diye konuştu. Daha sonra, 3 bin 500 metrekare alanda 700 metrekare olarak inşa edilecek, aynı anda 1600 kişinin ibadet edebileceği caminin temeli atıldı.

  • ADAPAZARI

    Bursa'ya deprem bilgi merkezi

    Bursa Büyükşehir Belediyesi, Marmara depreminin 3. yılında örnek bir hizmet başlatarak, Şefik Bursalı Sanat Galerisi'nin vatandaşları deprem konusunda bilgilendirmek ve eğitmek amacıyla "Deprem Bilgi Merkezi"ne dönüştürülmesini sağladı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aziz Ermer, depremin bir felakete dönüşmesinin nedenlerinin, artık daha iyi bilindiğini, bu yüzden de insanların depremin zararlarının en aza indirilmesi için arayışa girdiklerini anlattı. Ermer, merkezin bu arayışlara yanıt vermek ve eğitim eksiğini gidermek amacıyla kurulduğunu kaydetti.

  • BURSA

    Uydudan deprem risk haritası hazırlandı

    Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemi yardımıyla Gemlik, Bakırköy, Bandırma, Körfez ve Tekirdağ'ın deprem risk haritalarını hazırlayacak. Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Can Ayday, yeryüzünün jeolojik haritaları ve uzay bilmi konusunda araştırma yaptıklarını belirterek, yeraltı hareketlerini de takip ettiklerini söyledi. Ayday, Marmara depreminin ardından rektör Engin Ataç'ın desteğiyle bilimsel çalışmalara başladıklarını kaydetti. Prof. Dr. Ayday, "Kentin ilk defa üç boyutlu deprem haritalarını hazırladık. Haritalar, Afet İşleri'nde onaylandıktan sonra belediyeye sunuldu. Belediye de riskli bölgelerdeki konut sahiplerini uyardı" dedi.

  • ESKİŞEHİR

    DONANMA'DA HÜZÜNLÜ TÖREN

    Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda, Marmara depreminde ölen 420 personel törenle anıldı. Deniz Kurmay Binbaşı Cengiz Ekin, törende, Ağustos ayının Donanma için yeni atılımların, terfilerin yapıldığı ay olduğunu ve depremin olduğu gün de devir teslim töreninin yapıldığını hatırlatarak, bu durumun daha da üzücü olduğunu kaydetti. Depremde 420 personelin hayatını kaybettiğini, birçok binanın da yıkıldığını anlatan Binbaşı Ekin, azimli ve hırslı çalışmayla deprem öncesinden daha iyi duruma gelindiğini belirtti. Konuşmanın ardından anıt defterini imzalayan Donanma Komutanı Oramiral Örnek, depremde ölenlerin yakınlarının yanına gelerek başsağlığı diledi. Törenin ardından depremde ölenlerin yakınlarından bazıları, isimlerin yazılı olduğu anıtın önünde ağladı.

    Depremle birlikte insanların alışkanlıkları da değişti

    Marmara depreminin ardından İstanbul'da yapılan araştırmayla İstanbullular'ın, uyuma kıyafetleri ve banyo alışkanlıklarının değiştiği tespit edildi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü uzmanlarının katkılarıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş ve GENAR araştırma şirketi tarafından yapılan "İstanbul'da Deprem Algısı" başlıklı araştırmanın sonuçları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından açıklandı.

    Araştırmaya göre, İstanbullular, "Depreme en çok nasıl yakalanmaktan korkuyorsunuz?" sorusuna, yatak odası (yüzde 31) ve uyurken (yüzde 49) cevabı verirken, yüzde 82'lik kesim müstakil evlerde oturmak istediğini belirtti. Araştırmada, katılımcıların yüzde 25'inin banyo alışkanlıklarının değiştiği, yüzde 21'inin tuvalet kapısını tam olarak kapatmadığı, yüzde 34'ünün yatma-uyuma kıyafetlerini değiştirdiği, yüzde 10.5'inin cinsel hayatının olumsuz etkilendiği saptandı.



  • 18 Ağustos 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED