|
|
Türk-İş Konfederasyonu'nun 50. kuruluş yıldönümü seçim meydanına dönüştü. Törene katılan siyasiler, 'bol keseden vaad' yapan kişileri eleştirirken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de katıldığı toplantıda MHP, ANAP, AK Parti ve DSP'den Çiller'e yoğun eleştiri geldi. Türk-İş'in 50. kuruluş yıldönümü Dedeman Oteli'nde düzenlenen bir toplantı ile kutlandı. Törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, SP Genel Başkanı Recai Kutan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın yanısıra çok sayıda milletvekili ve sendika temsilcileri katıldı. Çiller erken ayrıldı Özellikle muhalefet partilerinin yoğun ilgi gösterdiği Türk-İş'in kuruluş yıldönümü seçim meydanına döndü. Siyasi parti temsilcilerinin sert eleştirileri salonda zaman zaman tansiyonu yükseltti. Siyasilerin eleştiri odağında ise anamuhalefet lideri DYP Genel Başkanı Tansu Çiller yer aldı. Sezer ve Çiller'in konuşmalarından sonra salondan ayrılması dikkat çekti. Törenin açılışında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Meral, Türk-İş'in kuruluşunun Türkiye'de sendikacılık hareketi tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Meral, konuşmasında "Meclis öncelikle siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nda gerekli değişiklikleri yapmalı, Ulusal Program'da da yer alan ve Bakanlar Kurulu'nca Meclis'e sevkedilen İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nı yasalaştırmalı, AB'ye uyum yasalarını çıkarmalıdır. Erken seçim kararı ancak bunlardan sonra alınmalıdır" dedi. Okuyan: DYP tutarsız Çalışma Bakanı Okuyan ise konuşmasında Çiller'i eleştirirken, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın TBMM'de komisyonlarda görüşülürken DYP'li milletvekillerinin olumsuz oy kullandığını hatırlattı. Okuyan, "Yasa Meclis'te görüşülürken DYP red oyu verdi. Önce gidin Meclis'te olumlu oy kullanın. Bugün polemiklere Türkiye'nin ayıracak vakti yoktur" dedi. SP lideri Kutan ise törende yapılan tartışmalara "seçim meydanına döndü" diyerek katılmadı. Kutan, Türkiye'de demokrasinin olmadığını, ülke yönetiminde bürokratik oligarşinin etkin olduğunu söyledi. Yahnici: Kim soydu? MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici de konuşmasında Çiller'e yüklendi. Yahnici, "Bankacılığı bu hale biz getirmedik. Kim soydu ise siz karar verin" sözleriyle DYP lideri Çiller'i işaret ederken, şu ifadeleri kullandı: "Buradan ayrılan hanımefendi 4 ayda özelleştirmeyi yapacağını iddia ediyor. Gümrük Birliği'ne Kıbrıs'ı feda ederek imzaladılar. Meclis'e yüzde 10 devamı olmayanlar Meclis'i çalıştıralım' diyorlar. Bunu demeye ne hakkı var?" Çiller de Türk-İş'i eleştirdi
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ise konuşmasında tüm kesimlere sert eleştiriler yöneltti. Eleştirisini Türk-İş'e de yönelten Çiller, Türk-İş'in, 18 Nisan seçimlerinde Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz'a destek verdiğini söyleyerek, "Ama o troykanın işçi kesimine ve ülkeye maliyeti, artan borçlar ve azalan gelir düzeyi olarak karşımıza çıkmıştır" diye konuştu. "Tek istediğim şey, kendiniz için doğru yolu bulun" diyen Çiller, şunları söyledi: "Sandık geliyor, bu sandık son derece önemli. Çünkü aradığınız istikrar, üretim, istihdam, onurlu bir yaşam... Bunun için sandıkta birleştirmeyi siz yapmak mecburiyetindesiniz. Onun için merkez sağda ve merkez solda bir bütünleşmeye gitmek sizin göreviniz haline gelmiştir. Ama doğruyu seçerseniz bilin ki, Türkiye şahlanacaktır, üretim şahlanacaktır ve Türkiye'nin emekçisi şahlanacaktır."
Sezer: İş Güvencesi Yasası çıkarılmalı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk-İş'in toplantısında yaptığı konuşmada, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın "basın çalışanlarını da kapsayacak biçimde" bir an önce çıkarılmasının, bu alanda keyfi uygulamalara son vereceğini, işçileri koruyarak, etkin çalışmaları için güvenli ortam sağlayacağını söyledi. Sezer, "Bu da işçilerimizin üzerindeki olumsuz baskıları azaltarak, kapasitelerini en iyi biçimde kullanmalarına zemin oluşturacak, verimliliği artıracaktır. Bu tasarının yasalaşması, Anayasa'da ve yasalarda yer alan sendikalaşma hakkının kullanılmasını da kolaylaştıracaktır" dedi.
Erdoğan: Vaad dönemi bitmiştir
AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan ise hem siyasette hem de sendikacılıkta 'vaad döneminin geride kaldığını' vurguladı. hükümet ortağı partilerin AB üyeliği, İş Güvencesi Yasası'nda samimi davranmadıklarını anlatan Erdoğan, "Bakan Okuyan yasanın çıkmasını istiyor. Ama açık söylüyorum partisi istemiyor" dedi. Ulusal Program'ı imzalayan koalisyon liderlerinin imzalarının gereğini yapmadıklarını hatırlatan Erdoğan, hükümet ortaklarının bu alanda da popülist davrandıklarını ifade etti. DYP lideri Çiller'i de eleştiren Erdoğan, "AB'den yana olduğunu söyleyen hanımefendi liderler zirvesine gelmedi. Siyaset kin kabul etmez. Davetin sahibi Cumhurbaşkanı idi. Diğer liderlere saygısızlık yapmasının ötesinde Cumhurbaşkanı'na saygısızlık yapmıştır. Kısa manevraları millet artık yutmuyor" diye konuştu. Erdoğan, seçim kararını MHP'nin tek başına aldığını belirten MHP'li Şevket Bülent Yahnici'ye ise şu cevabı verdi: "Bir hafta önce liderler toplantısında 2004'e kadar seçim yoktu diyen de sizdiniz. Tutarlı olun. Ülke yanıyor."
|
|