Fransa'yla sınırlı mı?
Ermeni soykırımı iddiasına siyasi destek veren ülkeler, Fransa'nın kararından sonra bu iddiaları kendi meclislerine taşımaya hazırlanıyorlar.
Sözde Soykırım Yasa Tasarısı'nın Fransız Senatosu'ndan geçmesi ile beraber, Ermeni meselesine siyasi destek veren ülkeler, soykırım iddialarını kendi senatolarına taşımaya hazırlanıyorlar. İddiaların doğru olduğunu kabul eden Fransa örnek ülke olurken, 2001 yılı içinde Türkiye'nin bu konuda başı ağrıyacak.
Sözde soykırımın 70. yılı olan 1985 yılından itibaren, Fransa ve ABD başta olmak üzere birçok ülke Ermeni soykırımını anma günlerinde parlamentolarından, Türkiye'nin soykırımı tanıyarak Ermeniler'den özür dilenmesini, toprak ve tazminat taleplerini karşılamasını isteyen birtakım yasa tasarılarını gündeme getirmeye başladılar. Türkiye üzerinde piskolojik baskı oluşturmaya ve olayı siyasi çıkar boyutuna taşımaya çalışan ülkeler şunlar:
Rusya: Rusya Ermeni meselesine 1830'li yıllardan itibaren destek veren ülkelerden biri. Ermeniler'in, Rusya sınırları içerisinde bağımsız bir devlet kurma girişimlerini her fırsatta kanlı bir biçimde bastıran Ruslar, kendi kontrollerinde bir Ermeni devletine müsaade ettiler. Rusya, Koçaryan hükümeti ile beraber Daşnaklar'ın iktidara gelmesine de engel olamadı. Rusya, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın uyguladığı ambargoya rağmen bu ülkeye siyasi ve askeri destek verdi. Rusya Ermeni göçüne engel olarak, bölgede bir Ermeni çoğunluğu oluşturmaya ve eskiden olduğu gibi Ermenistan'ı kendi kontrol ve himayesi altına almaya çalışıyor.
ABD'nin Kafkasya hesabı
ABD: Ermenistan'dan sonra en fazla Ermeni nüfusunun olduğu ABD, 1830 yılından itibaren ilgisini çeken Kafkasya bölgesi dolayısıyla, bölgede kendi himayesinde güçlü bir Ermeni devletinin varlığından yana oldu. 19. yy Ermeni ayaklanmalarında katalizatör rolü oynayan ABD, bölgede Karadeniz ve Akdeniz'e açılan, Kafkas petrollerinin denetimini sağlayabilecek bir Ermeni devleti kurmak için olağanüstü bir çaba harcadı. ABD, ülkeye yerleşen Ermeniler'in özellikle Kaliforniya Eyaleti'nde ekonomik ve siyasi anlamada güç odağı oluşturması nedeniyle Daşnak Partisi'yle her zaman iyi diyalog içinde oldu. ABD iç politikadaki oy kaygısı nedeniyle son 35 yıl içerisinde Ermeni meselesini sürekli gündeme getirerek Türkiye'ye karşı Ermeni kartını baskı unsuru olarak kullanmaya çalıştı.
Avrupa Birliği: 1. Dünya Savaşı'nı sona erdiren Lozan Anlaşması sorasında Ermeniler'e verdikleri vaadleri tutmayan Avrupalılar, birleşme sürecine girdiklerinde Ermeni kartını yeniden kullanmaya başladılar. AB içerisinde Ermeni meselesinin öncülüğünü 400 bin civarında Ermeni nüfusuna sahip olan Fransa yapıyor. Fransa, Ermeni terör örgütlerinin Türkiye'ye yönelik saldırılarında ana üs görevini gördü. Bu eylemlerin yüzde 30'u Fransa'da, yüzde 65'i ise diğer Avrupa ülkelerinde gerçekleşti.
Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi: Yunanistan, Türkiye aleyhinde yürüttüğü politikalarında başta PKK lideri Abdullah Öcalan'a verdiği destek ile gündeme geldi. Atina, Ermeni terörüne ölçülü ve diplomatik destek verdiği biliniyor.
|