|
|
Hükümet, Kasım ayında ele alınacak 'Türkiye İlerleme Raporu' öncesinde Türkiye'nin vaadettiği yasaların çıkartılması için çıkış yolu arıyor. Anayasa görüşmelerinin birinci paketinde bazı maddelerin çıkartılmasında sıkıntılar yaşayan hükümet, bunu telafi etmek için muhalefetle bir işbirliği içine girmeyi hazırlanıyor. Bu amaçla, Meclis Başkanlığı'na verilen uyum yasalarının çıkartılması amaçlanıyor. AB'ye sunulan Katılım Ortaklığı Belgesi'nde kısa, orta ve uzun vadede yapacaklarını açıklayan Türkiye'nin Meclis'ten çıkardığı Anayasa değişikliği paketi ile bu konudaki ilk olumlu adımını gösterirken, düşüncenin hâlâ suç olması bir eksiklik olarak değerlendiriliyor.
Düşünce ve ifade özgürlüğü
AB'ye sunulan Ulusal Program'ın Siyasi Kriterler Bölümü'nde ise öncelikli olarak düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanacağı belirtiliyor. Bu amaçla Meclis Uzlaşma Komisyonu tarafından benimsenen Anayasa'nın 76. maddesinin Genel Kurul'dan çıkmasını engelleyen hükümet ortakları, şimdi bu eksikliğini uyum yasaları çerçevesinde gidermeyi amaçlıyor. AB Ulusal Programı'nda düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarını genişletme sözü veren hükümetin bu sorunu 12 Kasım'a kadar çözmesi gerekiyor.
TÜRKİYE'NİN VERDİĞİ SÖZLER
Anayasa'daki düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğüyle ilgili hükümler gözden geçirilecek. Ceza, CMUK ve DGM kanunları değişecek. TCK 312 ile TMK'nın 7. ve 8. maddeleri gözden geçirilecek. Güvenlik güçlerine insan hakları eğitimi verilecek ve etkin denetimi sağlanacak. İşkenceye uğradığı kanıtlanan kişiye karşı bu fiili işleyenlerin hukukî sorumluluğu yasa hükmüne bağlanacak. RTÜK Kanunu gözden geçirilecek. Siyasî Partiler Kanunu gözden geçirilecek. Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kanunları gözden geçirilecek.
Türkiye'yi kaybedebilirizAB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin olarak ciddi olmadıkları izlenimini vermeleri halinde, AB ve NATO adına istikrarlı bir ortağı kaybedeceklerini söyledi. Verheugen, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'nin terörle mücadelede stratejik önemiyle yeniden gündeme geldiğini belirterek, "Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak ciddi olmadığımız izlenimini yaratırsak, AB ve NATO adına istikrarlı bir ortağımızı kaybetmiş oluruz" diye konuştu.
İki yüzlü ve pazarlıkçı olamayız
Verheugen, "Biz Türkiye'nin AB'ye giriş şartlarını yumuşatacağız. Türkiye de buna karşılık bize stratejik yardım garantisi verecek. Böyle bir pazarlık yapamayız" diye konuştu.
Verheugen, Türkiye'nin aslında AB'ye girmesinin istenmediği şeklindeki iddiaların doğru olmadığını, bir taraftan Türkiye ile ciddi şekilde konuşurken, diğer taraftan üye ülkelere, "Endişe etmeyin. Türkiye zaten hiçbir zaman üye olmaz" diyemeyeceklerini bildirdi.
|
|