YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


ANAP'ta çizgi arayışı

Başbakan Yardımcısı Yılmaz'ın, hem 312. maddenin değiştirilmesini istemesi hem de KHK'yı savunması ANAP'ın kurmayları arasında 'çizgi' tartışmalarına neden oldu.

Düşünce özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden birisi olan 312. madde ve Kanun Hükmünde Kararname konusunda verdiği beyanatlarda çelişkiye düşen ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, parti içinde tartışmalara neden olmaya başladı. Yılmaz'ın, geçtiğimiz gün yapılan Merkez Karar Yönetim Kurulu Toplantısı'nda yine aynı çelişkiye düşmesi partililer arasında 'çizgi' tartışmalarını başlattı.

Yılmaz'ın, 312. madde ve KHK konularının grup toplantısında daha geniş tartışılacağını ifade etmesi, aralarında Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım ve Grup Başkanvekili Beyhan Aslan'ın da bulunduğu bazı ANAP'lılar arasında 'Çizgimiz belli olsun' tartışması başlattı. Bakan Mumcu, ANAP'ın demokrat ve özgürlükçü bir parti olduğunu belirterek, ANAP'ın bir yandan 312. maddede değişikliği savunması, diğer yandan da KHK'nın çıkması için çalışma yapmasının bir çelişki olarak algılanacağını söyledi. Bakan Mumcu, "ANAP, Türkiye'de hep değişimi savundu ve bu yönde bir takım adımlar attı. ANAP'ı anlatırken, 'ANAP 141, 142 ve 163'ü kaldırdı diyoruz. Özgürlükçü bir parti diyoruz.' Eğer bu özelliklerimizi kaybetmek istemiyorsak bunu devam ettirmeliyiz" yorumunda bulundu.

Bu arada, Yılmaz'ın itirazlara rağmen memur kararnamesini savunması ise oldukça ilginç bulunuyor. Yılmaz'ın itirazlara, "Biz çıkarmazsak başkaları gelir çıkarır!" şeklinde cevap verdiği belirtilirken, Yılmaz'ın bu tavrı, Ankara kulislerinde "Bu bir Yılmaz klasiği" şeklinde yorumlanıyor.

'Çizgi belirlemeliyiz'

ANAP'lılar, 312. maddenin de KHK'nın da Türkiye'nin gerçekleri dikkate alınarak çıkması gerektiğini ifade ediyorlar. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı, Türkiye'nin birtakım düzenlemeler içinde olmasının normal olduğunu ancak bunun demokrasi ve hukuk kavramları çiğnenmeden yapılması gerektiğini söyledi. Akarcalı, Türkiye'nin hukuk dışı yasalarla 21. yüzyıla ayak uyduramayacağını belirterek, "Türkiye'nin bu şekli ile AB'ye girmesi de oldukça zor" dedi. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım da, KHK konusunda yanlış bir adım atılmaması gerektiğini söyledi.

'Meçhul kavramla olmaz'

ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan da, Meclis'e gelecek tasarının kapsamının mevcut KHK taslağı gibi olması halinde geçmesinin zor olduğunu savundu. Aslan, "Hiç kimse töhmet altında bırakılmamalı. Devletin kurumlarında bölücü ve yıkıcı insanlar bulunuyorsa mutlaka temizlenmeli, ancak bu temizlik meçhul kavramlara dayanılarak yapılmamalı" şeklinde konuştu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...