YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Temizel işe başladı

Batık 8 bankanın ve bütün bankacılık sektörünün sorumluluğunu üstlenen Bankacılık Üst Kurulu'nun sektörle ilgili, özellikle de batık 8 banka ile ilgili, neler yapabileceği tartışılırken, Üst Kurul Başkanı Zekeriya Temizel çalışmalar için düğmeye bastı. Hazine Murakkıpları ile biraraya gelerek sektörle ilgili bilgiler alan Temizel'in geçtiğimiz günlerde Egebank'ın Ankara Şubesi'ni ziyaret ettiğini öğrendik. Şubedekilerle sohbet ettiği söylenen Temizel'in işe Egebank'tan başlaması oldukça doğru bir adres olarak değerlendiriliyor. Bakalım, önümüzdeki günlerde bu çalışmalardan ne tür sonuçlar alınacak?

TÜSİAD-TESEV işbirliği

Hafta içinde TÜSİAD "Avrupa Birliği Yolunda Türkiye'de İyi Yönetişim" adlı bir konferans düzenledi. Toplantının ana konusu yolsuzluktu. Yolsuzlukla mücadele bilinci son dönemde, özellikle sivil toplum kuruluşları arasında oldukça yaygın bir hale geldi. Bu oldukça sevindirici bir gelişme. Yine bu doğrultuda TÜSİAD ve TESEV önümüzdeki günlerde oldukça ilginç bir çalışmayı başlatmayı hedefliyor. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından da dile getirilen çalışmaya göre, TÜSİAD ve TESEV "devletin yeniden yapılandırılması, devlet yönetiminde ne tür değişiklikler yapılabilir, çözüm envanteri çıkarmak" gibi konularda işbirliği yapacak.

Yolsuzlukla mücadele konusundaki gelişmeler sadece bunlarla sınırlı değil. TESEV'in İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ile imzaladığı protokol doğrultusunda 3000 denek üzerinde yapacağı yolsuzluk araştırması da hayata geçmek üzere. Çalışmaları tamamlanan proje için 23 Ekim 2000 tarihinde bir toplantı düzenlenecek. Toplantıya İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın da katılması bekleniyor. Söz konusu araştırmayla birlikte yolsuzluğun hangi alanlarda ve nasıl uygulandığı tespit edilerek, kamuoyuna açıklanacak. Bütün bunlar umut verici gelişmeler. Dileriz devamı gelir.

'Mavi Balina'da tanıdık bir isim

Kamuoyunda "Mavi Balina" olarak bilinen Ziraat Bankası ile Kula Mensucat arasındaki 34 milyon dolarlık kredi ilişkisiyle ilgili usülsüzlüğün bu kadarla sınırlı kalmadığını, bankanın Frankfurt Şubesi'nin de 6 milyon İsviçre frangı zarara uğratıldığını yazmıştık. Ziraat Bankası'nca aval (kefil) olunan ve aracı yabancı kuruluş tarafından 15 milyon 306 bin 725 frank ödenen poliçeler, Bankgeselischaft Berlin İnt. ve BB Aval'e gittikten sonra Ziraat Bankası Frankfurt Şubesi'nce 20 gün sonra 21 milyon 361 bin 96 frank ödenerek alınmış ve banka 6 milyon frank zarara uğratılmıştı. Hafta içinde konunun biraz daha derinliğine indiğimizde tanıdık bir isimle karşılaştık. Bu isim, bir çok haberimize konu olan, Ziraat Bankası'nın yurtdışı işlemlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve bankanın yüzde 99,75'ine sahip olduğu DT Bank Yönetim Kurulu Başkanı Emin Erdem'di. Anlatılanlara göre Erdem; söz konusu kredi işlemlerini önce Yönetim Kurulu Başkanı olduğu DT Bank'tan geçirmeye çalışmış. Ancak faiz oranlarının piyasanın çok altında olması nedeniyle DT Bank Genel Müdürü işlemi reddetmiş. Erdem de bunun üzerine, usülsüz işlemleri banka merkezine bildiren genel müdürü görevden almış. Hatta ve hatta Frankfurt Eyalet Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanan genel müdürü göreve başlatmamış.

Bu "Mavi Balina" konusunu eştikçe karşımıza daha neler çıkacak bilemiyorum ama bu yaşananlardan sorumlu olan dönemin Ziraat Bankası Genel Müdürü şimdinin Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve diğer sorumlular hakkında halen bir işlem yapılmaması oldukça düşündürücü.


25.EYLÜL.2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Murat Kelkitlioğlu

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...