YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Fığlalı'nın derdi koltuk

İlahiyat Profesörü Fığlalı'nın sözleri medyayı ve laik çevreleri memnun ederken, ilahiyatçılar Prof. Fığlalı'nın, başörtüsü hakkındaki genel görüşü tahkir edici ifadeler kullanmasını tepkiyle karşıladılar.

Muğla Üniversitesi Rektörü Ethem Ruhi Fığlalı'nın "Bir metrelik bez parçasını dinin sembolü haline sokmak İslam'a ihanettir" sözleri ilahiyat çevrelerince tepkiyle karşılandı. Prof. Mehmet Akif Aydın "İlahiyat kökenli tek rektör olan Prof. Fığlalı birtakım çevrelere yakın durmayı ikbal açısından gerekli görüyor" derken ilahiyatçı Şafak Sarı da rektörün bu tavrının kimlikleri tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bir düşüncenin ürünü olduğuna dikkat çekti.

Başörtüsünün nasla ispat edilmiş ve Rasulullah'ın uygulamasında varolan bir emir olduğunun altını çizen Sarı, müslüman kimliği oluşması için müslüman kadının diğerlerinden farklı görünmesi gerektiğini kaydetti.

"Prof. Fığlalı'nın başörtüsünün farziyeti konusundaki genel görüşün aksine bir görüşü tahkir edici ifadelerle ortaya koymasını garipsedim" diyen Prof. Aydın, "İslam'ın hıristiyanlık gibi resmi bir görüşü yoktur. Farklı görüşlerin olması normal" şeklinde konuşurken Prof. Fığlalı'nın ifadelerinin de bu konuda bağlayıcı olmadığını kaydetti. Prof. Aydın, Prof. Fığlalı'nın tavrını "Rektör, bir takım çevrelere yakın durmayı ikbal açısından gerekli görüyor. Bu politikayı konumunu muhafaza etmek için benimsemiş olabilir" şeklinde yorumladı. Prof. İsmail Lütfi Çakan ise İmam Hatip Lisesi'nden hocası olan Prof. Fığlalı'nın bu sözlerinden büyük üzüntü duyduğunu belirtirken Fığlalı'nın beyanıyla ilgili çok şey söylemek istediğini ancak tepkisini bizzat hocasına ileteceğini kaydetti.

İşte Diyanet'in fetvası

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 30.12.1980 tarihli ve 77 sayılı kararında "Müslüman hanımların başlarını örtmeleri vücutlarının el, yüz ve ayak dışındaki kısımlarını aralarında dinen evlenme caiz olan yabancı erkekler yanında açık bulundurmamaları bazı çevrelerde sanıldığı gibi belli bir zümrenin sonradan ortaya çıkardığı bir adet değil, İslam dininin bir hükmüdür" denilmektedir.

Bu arada İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 18. maddesi, başörtüsünün insanın en doğal hakkı olduğunuaçıkça ortaya koyuyor: "Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkına sahiptir. Ayrıca dinini ya da inancını 'tek başına' ya da 'toplulukla' birlikte açık olarak ya da özel olarak ögretim, uygulama, ibadet ve ayinlerle açıklama özgürlüğüne sahiptir. Beyannamenin 18. maddesi başörtüsünün insanın en doğal hakkı olduğunu ve bu dini vecibeyi öğretim dahil her alanda rahatlıkla uygulayabilmesi gerektiğini söylerken, 26. Madde'de ise eğitimin kaçınılmaz bir hak olduğunu ifade ediliyor.

'Yalakalık yapıyor'

Partisi'nin Van İl Kongresi'nde konuşan BBP Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Şendiller, Muğla Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Ethem Ruhi Fığlalı'nın başörtüsü hakkında söylediği "Bir metrelik bez parçası" sözlerini eleştirerek, "Hüktümete yaranmak için yalakalık yapmakla bir yere varılmaz" Dekanın kendini ispatlama gaydetleri de bir netice vermeyecektir"dedi.

Endişe taşıyoruz

28 Şubat sürecinin şimdiye kadar sivillere yönelik en büyük darbe olarak nitelendiren Şendiller, bu süreçte cumhuriyet tarihinin en büyük kıyımların yaşandığını söyledi. Hükümetin, memurların işlerine son vermek için çıkartmak istediği KHK'nin Cumhurbaşkanı A. Nejdet Sezer tarafından iade edilmesini hukuk açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiren Şendiller, ancak sözkonusu kararnamenin meclisten kanun olarak çıkarabileceğini ve ardından bütün İHL mezunu memurların işten atılacağı endişesini taşıdıklarını söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...