YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Piyango hep devlete çıkıyor

Piyango, Sayısal Loto ve Kazı Kazan biletlerinde satış hasılatının yarıya yakını ikramiye olarak dağıtılırken diğer yarısı devletin kasasını dolduruyor

Türkiye'de kumar oynamak ve oynatmak yasak. Ancak, devlet eliyle oynanan kumar, diğer adıyla şans oyunları her yıl biraz daha büyüyor. Devlet, Milli Piyango İdaresi aracılığı ile oynattığı şans oyunlarından, her yıl trilyonlarca liralık kaynak sağlıyor. Piyango, Sayısal Loto ve Kazı Kazan biletlerinde satış hasılatının yaklaşık yarısı ikramiye olarak dağıtılırken diğer yarısı ise, devlete kalıyor.

Milli Piyango Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Piyango'da hasılatın yüzde 45'i dağıtılırken, yüzde 55'i devlete kalıyor. Kazı Kazan biletlerinde ise hasılatın yüzde 53'ü dağıtılırken, geri kalan yüzde 47'si devlete, Sayısal Loto'da ise yüzde 49 dağıtılırken yüzde 51'de devlete kalıyor.

Örneğin bir Piyango biletinden, Tanıtma Fonu'na, SHÇEK'e, Savunma Sanayiini Destekleme Fonu'na, Olimpiyat Oyunları'nı Destekleme Fonu'na pay alınıyor. Ayrıca, aynı bilet üzerinden devlet KDV tahsil ediyor. Sayısal Loto üzerinden ise, eğitime katkı payı da tahsil ediliyor.

Verilere göre, 1998 yılında 15 trilyon liralık Kazı Kazan bileti satıldı. Bunun 8 trilyon lirasının ikramiye olarak dağıtıldığı geri kalanın ise, devlete kaldığı saptandı. Yine 1998 yılında, toplam 59.6 trilyon liralık Sayısal Loto oynandığı bunun ancak, 29 trilyon lirasının ikramiye olarak dağıtıldığı kaydedildi. Geri kalan da, eğitim payı da dahil olmak üzere çeşitli adlar altında fonlara ve vergilere gitti.

Fakirin umudu devlet kumarı

Milli Piyango İdaresi'nin verileri, son yıllarda zorlaşan hayat şartları nedeniyle milyonlarca dargelirli vatandaşın umudunu şans oyunlarına bağladığını gösteriyor. Verilere göre, devlet eliyle oynatılan şans oyunlarında büyük bir artış yaşandı. Örneğin, 1996 yılında 21.5 trilyon liralık Piyango bileti satılırken, 1997'de 25.8 trilyon liralık, 1998'de 43.9 trilyon liralık Piyango bileti satıldı. Yine, 1996'da 5.3 trilyon liralık Kazı Kazan bileti satılırken, 1997'de 8.5, 1998'de ise 15 trilyon liralık Kazı Kazan bileti satıldı. 1996 yılında uygulanmaya giren Sayısal Loto'ya ise vatandaşlar büyük ilgi gösterdiler. 1996'da 3.1 trilyon liralık Sayısal Loto oynanırken, 1997'de 50.2 trilyon liralık, 1998'da da 59.6 trilyon liralı Loto oynandı.

 

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...