YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Risale-i Nur dünyayı birleştirdi

Bu yıl beşincisi düzenlenen 'Bediüzzaman ve Risale-i Nur" Sempozyumu'na katılmak için dünyanın dört bir yanından gelen Risale-i Nur talebeleri İstanbul'da buluştular.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından bu yıl 5.'si düzenlenen Uluslararası "Bediüzzaman ve Risale-i Nur" Sempozyumu yurt içinden ve yurt dışında çok sayıda bilim ve din adamının katılımıyla İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı. Sempozyum, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunarak başladı.

Bağlayıcı bir güç

"Risale-i Nur'a göre Kuran'ın İnsana Bakışı" ismini taşıyan sempozyumun açılışında konuşan sempozyumun koordinatörü Prof. Dr. Faris Kaya, insanın yeniden ele alınıp incelenmesinin günümüzde bir zaruret olduğunu dile getirerek, "Batı toplumlarında son yıllarda insanı, duygu ve düşüncelerini, derinliğine kavrama yönünde entellektüel eğilimler gözlenmektedir. Bu eğilimlerin ruh ve mana dünyasını ihmal ederek mutluluğu madde de arayanların 'hedonist' yaklaşımlarının yerini metafizik arayışlara terk ettiğini görüyoruz" dedi. ABD Hartfort Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Abu Rabi, Said-i Nursi'nin sadece Türkiye'de değil dünyadaki pekçok aydını ve din adamını da geçmişte olduğu gibi bugün de etkilediğini ifade ederek, "Risale-i Nur bütün dünyadaki İslam geleneğini ihya eden bir bağ oluşturmuştur"diye konuştu..

Almanya Bochum Üniversetsi Araştırma Görevlisi olan ve yurt dışından katılan en genç Risale-i Nur talebesi olan Bekim Agai ise, Risale-i Nur Külliyesi'nin her kesimden insana hitap ettiğini bugün salonu dolduran ve dünyanın dört bir yanından gelen çeşitli milletlere ve mesleklere sahip insanların ispat ettiğini ifade etti. Sempozyuma Fas Tetvan Üniversitesi'nden katılan Prof. Dr. Abdülaziz Chahbar ise "Risale-i Nur Fas'ta son derece yaygın. Öyle ki, Fas'ta iki kuşak Risale-i Nur talebesi bulunuyor. Ben de İspanyolca'ya çevirerek oradaki Müslümanlar'ın da faydalanmasını istedim ve çevirim büyük ilgi gördü" dedi.

Hollanda'dan katılan aslen Mısırlı olan Prof. Dr. Abd El- Halim Ewiss ise, dünyanın dört bir yanında yaşayan Risale-i Nur talebesinin bu eser ışığında bir kere daha kendilerini sorgulamaları gerektiğini ifade etti.

Hristiyanlar'ın da anlacağı bir ses

ABD Hartford Üniversitesi'nden katılan Prof. Dr. Kelton Cobb ise, Saidi Nursi'nin sadece Müslümanlar'ın değil Hristiyanlar'ın da anlayacağı bir ses olduğunu belirterek, "Ben samimi bir Hristiyanım ama Said-i Nursi'yi okuduktan sonra Allah'a inancım daha da kesinleşti" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...