'HUZUR'LU SÖĞÜŞ!
Derviş Günday ve ekibinin, "hakkı huzur" adı altında gerçekleştirilen toplantılar için bile 160 milyon lirayı cebe indirdikleri Sanayi Bakanlığı müfettişlerince ortaya çıkarıldı.
Şoför esnafı vergisini nasıl ödeyeceğinin hesabını yaparken Türkiye Şoförler Odaları Fededarsyon Başkanı Derviş Günday ve ekibi, şoför esnafının meslek örgütü TŞOF'u söğüşleyebilmek için farklı yollar kullanmışlar. "Hakkı huzur" adı altında, yönetim kurulu üyelerinin birbirine teşekkür ettiği toplantılar için bile 160 milyon lira alan Günday ve ekibinin bu söğüşleme yöntemi Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin de dikkatini çekti. Bugüne kadar alınan "hakkı huzur" paralarının yasal faizleriyle birlikte geri ödenmesi istendi.
28 Şubat sürecine verdikleri destek dolayısıyla beşli çete olarak adlandırılan grubun üyelerinden Derviş Günday'ın, başkanlığını yaptığı kurumu bile söğüşlediği ortaya çıktı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı olan Günday, aynı zamanda federasyon çatısı altında oluşturulan Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi'nin de başkanlığını yapıyor. Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi'nde yönetim kurulu üyelerinin "Birbirine teşekkür ettiği toplantı için" bile 160 milyon lira "hakkı huzur" parası aldıkları tespit edildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri, Derviş Günday ve ekibinin bugüne kadar Mesleki Eğitim Danışmanlığı'ndan aldıkları "hakkı huzur" paralarını yasal faizleriyle birlikte geri istedi.
Nasıl menfaat sağlanıyor?
Derviş Günday ve ekibinin bu uygulaması Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından şu şekilde tespit edildi:
"507 Sayılı Kanun'da Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi'ne organ ihdası ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamasına rağmen, Kanun'un amaç ve sınırını aşan bu düzenlemeler uyarınca, Federasyon bünyesinde oluşturulan Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi'ni de, Federasyon'un dışında ayrı bir tüzel kişilik gibi teşkilatlandırmak suretiyle Derviş GÜNDAY'ın başkanlığında ayrı bir Yönetim Kurulu, bir sekretarya ve danışmanlar kadrosu daha yaratılarak Federasyon'da halen görevli olup ücret ve hakkı huzur almakta olan birçok kişiye ilave bir hakkı huzur ödemesi yapılması ve Federasyon kaynaklarının bu şahıslara aktarılması yolu yaratılmış olunmaktadır. Buradan, asıl amacın, eğitim hizmetinin en iyi şekilde yerine getirilmesinden ziyade, Federasyon Yönetim Kurulu üyelerinin kendilerine ve diğer memurlara menfaat sağlama olduğu anlaşılmaktadır. Kaldı ki, uygulamada oluşturulan yönetim kurulu da Yönetmelik'te öngörülen şekilde de oluşturulmamış; ayrıca, eğitim biriminin ihtiyaç duyduğu eğitim kadrosu da ihdas edilmeyip sadece yönetim kurulu ihdası cihetine gidilmiştir.
Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunanlar, federasyonun yönetim kurulu ve diğer birimlerinde görev yapmakta ve bu görevlerinin karşılığı maaş, harcırah ve huzur haklarını halihazırda zaten almakta olanlardır."
|