Anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferi olur mu?

15:3611/09/2020, Cuma
G: 11/09/2020, Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı yerleşim yerinin meskûn mahallinden çıkınca misafir hükmünde kabul edilir. Bu kimse yolculuk hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 101). Peki anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferi olur mu? Haberimizde Diyanetin yanıtını bulabilirsiniz.

"Anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferi olur mu?" sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından şu yanıt verildi:

  • "Yetişkin bir kimse doğup büyüdüğü, ya da sürekli yaşamak üzere temelli yerleştiği asli vatanını terk edip herhangi bir sebeple sürekli yaşamak üzere bir başka yere yerleşirse burası onun aslî vatanı olur ve bu durumda önceki yer vatan-ı aslî olmaktan çıkar.
  • Eski aslî vatanında anne-babasının veya yetişkin çocuklarının bulunması durumu değiştirmez. Tercih edilen görüş budur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 614-615).
  • Buna göre bir kimse sürekli yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp, ziyaret vb. amaçlarla 90 km. ve daha uzak yerde yerleşik olan anne-babasının yanına giderse, seferîlik hükümlerine tabi olur.
    Dolayısıyla gittiği yerde Hanefîlere göre 15, Şâfiîlere göre 4 günden daha az kalmaya niyet ettiği takdirde seferî olur
    (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 268)."

,

Faziletli, okunacak ve ezberlenecek sureler, dualar

#Diyanet
#Namaz