Zonguldak Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonuçları 24 Haziran 2018'in Zonguldak ili ve ilçelerinin sonuçları sabırsızlıkla bekleniyordu. Tüm dünya için Zonguldak için en fazla merak edilen seçimlerden biri Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Zonguldak halkı seçim için erken saatlerde sandık başına gitti. Bazı adaylar ikinci tura kalmayı planlarken bazıları ise ilk turda Cumhurbaşkanı olup yeni hükümeti kurmak istiyor. Cumhurbaşkanı adayları Zonguldak'dan kaç oy aldı? Çoğunluğu sağlayan kim oldu? Cumhurbaşkanlığı Seçim 2018 Zonguldak'ın tüm detayları Zonguldak Cumhurbaşkanlığı 24 Haziran 2018 seçim sayfamızda!
Zonguldak, Türkiye'nin ili. Karadeniz kıyısında bulunan il, özellikle limanıyla Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye'nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır. Fakat son dönemlerde gelirini tek yön olan taşkömüründen kazanması sebebiyle şehir her geçen gün gerilemektedir. 1995 yılında Karabük'ün il olması sebebiyle sanayi yönünden geri düşmesi şehirden dışarı göçü hızlandırmıştır. Şu anda halen aşırı oranda göç vermektedir.
6 adımda oy kullanma kılavuzu
24 Haziran seçimlerinde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından, önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Türkiye, 24 Haziran'da sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanı ile 27. dönem milletvekili genel seçiminde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263 oy kullanılacak.Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak, saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanabilecek.
YSK UYGULAMALI GÖSTERDİ
Vatandaşlar 24 Haziran'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçiminde oylarını 6 adımda kullanacak. Yenimahalle İlçe Seçmen Kütük Bürosu Müdürü Mustafa Karabulut, seçim günü sandık kurulunun hazırlıklarını ve oy verme işleminin nasıl yapılacağını anlattı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık binasında oluşturulan temsili sandık kurulu ve oy verme kabininde, oy verme süreci uygulamalı gösterildi.
İKİ PUSULA TEK ZARF
Buna göre, vatandaşlar sadece kayıtlı olduğu sandıklarda oy kullanabilecek. Adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verilecek. Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Sandık, bu iş ve işlemler tamamlandıktan sonra, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde, sandık kurulu başkanı tarafından açılacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
Seçmenin oy kullanma işlemini gerçekleştireceği 6 adım şöyle:
1 - Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK’nin internet sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.
2 - Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.
3- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
4 - Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oyunu kullanacak.
5 - Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey koyulmayacak.
6 - Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
Beş kilitli koruma
Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili genel seçimi için 60 ülkedeki 123 temsilcilikte kullanılan oyların tamamı Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezinde kilit altına alındı. Oylar, anahtarlarının her biri farklı bir kişide olan beş farklı kilit altına alındı. Oyların kilit altına alındığı bölümün anahtarlardan biri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanında, diğer dördü ise Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun parti üyelerinde bulunuyor. Üzerinde beş ayrı kilidi olan kapılar, komisyona mensup beş kişiden biri dahi olmadığında açılamayacak şekilde tasarlandı. Oda 24 saat güvenlik kameralarıyla takip edilecek. Ayrıca talepte bulunan siyasi partiler 24 saat kapıda müşahit bulundurabilecek.